• Program


  Cipolla Lukács bérlet / 2
  6

  Cipolla Lukács bérlet / 2

  Program:
  Joseph Haydn: F-dúr szimfónia, Hob. I:89
  Joseph Haydn: B-dúr sinfonia concertante, Hob. I:105
  Vajda János: Mario és a varázsló

  2021. december 2., csütörtök, 19:30
  Várható befejezés: 21:10
  Pesti Vigadó Díszterem
  Lukács bérlet / 2

  Cipolla

  Joseph Haydn: F-dúr szimfónia, Hob. I:89
  Joseph Haydn: B-dúr sinfonia concertante, Hob. I:105
  ***
  Vajda János: Mario és a varázsló

  Cipolla Cser Krisztián
  Mario Korbász Viktor
  Gyapjúinges Kálmán László
  Angiolieri asszony Murányi Márta
  Egy római úr Faragó Balázs
  Angiolieri úr Cser Ágoston
  Bodor János hegedű
  Kántor Balázs cselló
  Horváth Béla oboa
  Bokor Pál fagott

  Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar
  Vezényel: Somos Csaba

  Egy hangverseny, amelynek változatos programja először egy érett Haydn-szimfóniát kínál, majd szintén a nagy bécsi klasszikustól egy sinfonia concertantét, amelyben hegedű, oboa, cselló és fagott folytat választékos párbeszédet egymással. A szünet után azonban korszakot és műfajt váltunk: irány a 20. század és az opera világa! Tömör, rendkívül feszült atmoszférájú, páratlanul hatásos és megrázó egyfelvonásost hallunk-látunk: olyan művet, amely különleges lehetőség, valóságos jutalomjáték a címszereplő számára.

  Joseph Haydntól mi sem állt távolabb, mint a démonok világa. Az ő zenéje tiszta, világos, emberarcú: hit és alázat, szellemesség és játékosság jellemzi. Ez érvényes szimfóniáira is, amelyek közül ezen az estén egy kései remekmű szólal meg, és ugyanezek a fő tulajdonságai a négy szólóhangszerre – hegedűre, oboára, csellóra és fagottra –, valamint zenekarra komponált sinfonia concertanténak, amelyet a műsor második számaként hallhatunk. Annál több köze van a démonokhoz a műsor második felét kitöltő egyfelvonásosnak, hiszen Vajda János Thomas Mann nyomán megalkotott operája, a Mario és a varázsló az emberi történelem egyik legsötétebb démonát, a fasizmust állítja elénk allegorikusan. A darab már 1988-as bemutatóján is emlékezetes sikert aratott, s az azóta eltelt évtizedek bizonyították, hogy mestermű, amely kiállja az idő próbáját. Most újra találkozhatunk vele, a produkció középpontjában a címszerephez illő formátumú énekes, Cser Krisztián alakításával. A sinfonia concertante négy szólóját a Nemzeti Filharmonikusok kiváló művészei játsszák, az opera kisebb szerepeiben a Nemzeti Énekkar szólistái lépnek pódiumra. Az est karmestere a karigazgató, Somos Csaba.

  Ajánló


  Musical gyerekeknek FEKETE ISTVÁN kisregénye alapján Szöveg és dalszöveg: GYŐREI ZSOLT és SCHLACHTOVSZKY CSABA Bemutató: 2014. november 15.

  Élőzenés táncköltemény két felvonásban Közreműködnek: Szirtes Edina „Mókus” és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák

  A jól ismert kedves történet, amely a szélsőségekre épül. Az igazi nemesi származású gróf Illésházy elszegényedik és vagyonára a rangját…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016