• Program


  Compagnie 111: aSH

  Compagnie 111: aSH

  Ebben a poétikus és spirituális szólóban, Shantala Shivalingappa magára ölti Shiva fenséges alakját az alkotás és a pusztítás istenéét. Egy, az élet ciklikusságát szimbolizáló, hamuval teleszórt leplen táncol. A Compagnie 111 hetedszerre a házban!
   több

  Compagnie 111: aSH
  A piece by Aurélien Bory for Shantala Shivalingappa

  Ebben a poétikus és spirituális szólóban, Shantala Shivalingappa magára ölti Shiva fenséges alakját az alkotás és a pusztítás istenéét. Egy, az élet ciklikusságát szimbolizáló, hamuval teleszórt leplen táncol. A Compagnie 111 hetedszerre a házban!

  Az aSH egy rendhagyó koreográfusi portrésorozat harmadik, lezáró darabja. A Trafóban 2015 májusában láthattuk ennek előző részét Kaori Itóval, akkor a japán koreográfiai gondolkodás került a középpontba. Az aSH az indiai tánckulturára koncentrál, erre a szólóra Bory az egykor Pina Bausch-sal dolgozó Shantala Shivalingappát kérte fel. A végeredmény felkavaró, varázslatos és mágikus. Aurélien Bory – rá igen jellemző módon – most sem spórol a szemkápráztató megoldásokkal, a néző lépten-nyomon azon kapja magát, hogy megoldást keres a színpadon felbukkanó rejtélyes tárgyak és eszközök mibenlétére, működésük mechanizmusára. Vagy éppen azon morfondírozik, hogy ilyen lélegzetelállító-abszurd dolgok mégis hogyan tudnak bárkinek az eszébe jutni. Mindaz, ami látomásszerűen megjelenik, nem más, mint az indiai tradíciók, amelyek körbeölelik az alkotókat.

  „Ahogy Shantala Shivalingappa nevében összekapcsolódnak a szótagok, az már maga a tánc. Az aSH cím a neve első és utolsó betűiből épül fel, szerettem volna, ha az egész színpad ettől a ritmustól lenne hangos. Szeretném, ha a tér először vibrációként fejezné ki magát, amelyet aztán ő felvesz, átalakít, majd a végtelenségig meghosszabbít Loïc Schild zenéje segítségével. Shantala tánca önnön életének története, utazás Indiából Európába, Kuchipuditól Pina Bauschig, Sivától Dionüszoszig. Shantala rengeteget utazik szülőhelye, Madrasz és lakóhelye Párizs között. Tánca örök ingamozgás, hasonlóan kettőnk találkozásához: valahol a hindu misztika és a kvantumfizika között.” Aurélien Bory

  „A nézőt örökké kísérni fogják az előadás lehengerlő, ragyogó víziói.” Le Figaro

  Az eredetileg fizikusnak tanuló, majd építésznek készülő Aurélien Boryt már nem-igen kell bemutatni a trafós közönségnek, ez a hozzánk érkező hetedik előadása. A francia rendező vizionárius munkái beleégnek a nézői agyba, ötletei egyediek, előadásainak látványa lélegzetelállító.

  Shantala Shivalingappa gyermekkorától táncot tanul, klasszikus indiait. Később lehetősége nyílt arra, hogy korunk legnagyobb neveivel dolgozzon együtt, mint Maurice Béjart, Peter Brook, Ushio Amagatsu, Pina Bausch vagy épp Sidi Larbi Cherkaoui.

  Bory és Shivalingappa zsenijének találkozásából születik ez az érzéki, félelmetes, felejthetetlen előadás.

  Játssza :Shantala Shivalingappa
  és Loïc Schild (ütőhangszerek)

  Koncepció, díszlet, rendezés: Aurélien Bory
  Koreográfia: Shantala Shivalingappa
  Dramaturg: Taïcyr Fadel
  Fényterv: Arno Veyrat; Asszisztense: Mallory Duhamel
  Zene: Joan Cambon
  Díszlet műszaki tervezése: Pierre Dequivre, Stéphane Chipeaux-Dardé
  Jelmezek: Manuela Agnesini, Nathalie Trouvé hathatós segítségével
  Technikai igazgató: Arno Veyrat
  Színpadmester: Thomas Dupeyron/Robin Jouanneau
  Hang: Stéphane Ley
  Fény: Mallory Duhamel vagy Thomas Dupeyron
  Produkciós vezető: Florence Meurisse
  Produkciós menedzser: Clément Séguier-Faucher
  Logisztikai menedzser: Justine Cailliau Konkoj
  Sajtókapcsolatok: Bey Agency
  Zene: Franz Schubert: Tli utazás
  Idézetek: Georges Perec, Espèces d’espaces, © Éditions Galilée, 1974.
  Produkció: Compagnie 111 – Aurélien Bory

  Koprodukciós partnerek: ThéâtredelaCité – CDN Toulouse Occitanie, Festival Montpellier Danse 2018, Agora – PNAC Boulazac-Nouvelle-Aquitaine, La Scala – Paris, L’Onde Théâtre Centre d’Art –

  Vélizy- Villacoublay. With the artistic participation of ENSATT - Lyon.
  Próbák és rezidenciák: La nouvelle Digue-Toulouse, ThéâtredelaCité – CDN Toulouse Occitanie

  Ajánló


  Traccs! Kecskemét legújabb beszélgető-est sorozatának negyedik vendége Dr. Zacher Gábor, akit alighanem senkinek…

  Dorkát egy forgószél Óz birodalmába repíti Totó kutyával, ahol a Jó Boszorkány tudatja…

  A megható történet egy különös pár - egy kerekesszékre ítélt arisztokrata és ápolója,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016