• Program


  Compagnie 111: aSH
  7

  Compagnie 111: aSH

  Ebben a poétikus és spirituális szólóban Shivalingappa Shiva fenséges alakját ölti magára, aki az alkotás és a pusztítás istene. Egy hamuval teleszórt leplen táncol, amely az élet ciklikusságát szimbolizálja. A Compagnie 111 hetedszerre a házban!

  Compagnie 111 (FR): aSH
  Tánc - újcirkusz
  Időtartam: 60 perc

  A piece by Aurélien Bory for Shantala Shivalingappa

  Az aSH egy rendhagyó koreográfusi portrésorozat harmadik, lezáró darabja. A Trafóban 2015 májusában láthattuk ennek előző részét Kaori Itóval, akkor a japán koreográfiai gondolkodás került a középpontba. Az aSH az indiai tánckultúrára koncentrál, erre a szólóra Bory az egykor Pina Bausch-sal dolgozó Shantala Shivalingappát kérte fel. A végeredmény felkavaró, varázslatos és mágikus. Aurélien Bory – rá igen jellemző módon – most sem spórol a szemkápráztató megoldásokkal: a néző lépten-nyomon azon kapja magát, hogy megoldást keres a színpadon felbukkanó rejtélyes tárgyak és eszközök mibenlétére, működésük mechanizmusára. Vagy éppen azon morfondírozik, hogy ilyen lélegzetelállító-abszurd dolgok mégis hogyan tudnak bárkinek az eszébe jutni. Mindaz, ami látomásszerűen materializálódik, nem más, mint az indiai tradíciók és hagyományok, amelyek körbeölelik az alkotókat.

  „Ahogy Shantala Shivalingappa nevében összekapcsolódnak a szótagok, az már önmagában tánc. Az aSH cím a neve első és utolsó betűiből épül fel, szeretném, ha az egész színpadtér ettől a ritmustól lenne hangos. Szeretném, ha a tér először vibrációként fejezné ki magát, amelyet aztán ő felvesz, átalakít, majd a végtelenségig meghosszabbít Loïc Schild zenéje segítségével. Shantala tánca önnön életének története, utazás Indiából Európába, Kuchipuditól Pina Bauschig, Shivától Dionüszoszig. Shantala rengeteget utazik szülőhelye, Madrasz és lakóhelye, Párizs között. Tánca örök ingamozgás, hasonlóan kettőnk találkozásához: valahol a hindu misztika és a kvantumfizika között.” Aurélien Bory

  „A nézőt örökké kísérni fogják az előadás lehengerlő, ragyogó víziói.” Le Figaro

  Az eredetileg fizikusnak tanuló, majd építésznek készülő Aurélien Bory-t nemigen kell bemutatni a trafós közönségnek, ez a hozzánk érkező hetedik előadása. A francia rendező vizionárius munkái beleégnek a nézői agyba, ötletei egyediek, előadásainak látványa lélegzetelállító.

  Shantala Shivalingappa gyermekkorától táncot tanult, klasszikus indiait. Később lehetősége nyílt arra, hogy korunk legnagyobb neveivel dolgozzon együtt, mint pl. Maurice Béjart, Peter Brook, Ushio Amagatsu, Pina Bausch vagy épp Sidi Larbi Cherkaoui.

  Kettejük zsenijének találkozásából született ez az érzéki, félelmetes, felejthetetlen előadás.

  12 éven felülieknek ajánlott!

  Játssza: Shantala Shivalingappa és Loïc Schild (ütőhangszerek)
  Koncepció, díszlet, rendezés: Aurélien Bory
  Koreográfia: Shantala Shivalingappa
  Dramaturg: Taïcyr Fadel
  Fényterv: Arno Veyrat;
  Asszisztense: Mallory Duhamel
  Zene: Joan Cambon
  Díszlet technikai tervezése: Pierre Dequivre, Stéphane Chipeaux-Dardé
  Jelmeztervező: Manuela Agnesini (Nathalie Trouvé hathatós segítségével)
  Technikai igazgató: Arno Veyrat
  Színpadmester: Mallory Duhamel vagy Thomas Dupeyron
  Hang: Stéphane Ley
  Fény: Mallory Duhamel vagy Thomas Dupeyron
  Produkciós vezető: Florence Meurisse
  Produkciós menedzser: Clément Séguier-Faucher
  Logisztikai menedzser: Justine Cailliau Konkoj
  Sajtókapcsolatok: Bey Agency

  Zenei részletek Franz Schubert: Téli utazás című művéből.
  Idézetek Georges Perec: Espèces d’espaces című művéből (© Éditions Galilée, 1974).
  Produkció: Compagnie 111 - Aurélien Bory

  Koprodukciós partnerek: Théâtre de la Cité – CDN Toulouse Occitanie, Festival Montpellier Danse 2018, Agora – PNAC Boulazac-Nouvelle-Aquitaine, La Scala - Paris, L’Onde Théâtre Centre d’Art - Vélizy- Villacoublay. With the artistic participation of ENSATT - Lyon.

   Próbák és rezidenciák: La nouvelle Digue-Toulouse, Théâtre de la Cité – CDN Toulouse Occitanie

  Ajánló


  MŰVÉSZETEK HÁZA GÖDÖLLŐ Színházterem Esemény kezdése: 2021. 12. 18. (szombat) 11.00 és 16.00 70 perc

  A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016