• Program


    Concertino sorozat: Stanley, Corelli, Vivaldi, Mozart, Britten

    Concertino sorozat: Stanley, Corelli, Vivaldi, Mozart, Britten

    A Concertino sorozat idei második, Corellitől Brittenig ívelő hangversenyén Szőke Zoltán kürtművész és a kezdetektől itt zenélő Kertész György csellóművész lép a BFZ kamaraegyüttese elé a virtuozitás, intimitás és letisztultság jegyében.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2020. április 5. vasárnap, 15:30

    Kertész György (cselló), Szőke Zoltán (kürt) • Koncertmester: Pilz János

    Műsor:

    John Stanley: d-moll concerto vonóskarra, Op. 2, No. 4
    Arcangelo Corelli: D-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 1
    Antonio Vivaldi: a-moll csellóverseny, RV 419
    Wolfgang Amadeus Mozart: 3. (Esz-dúr) kürtverseny, K. 447
    Benjamin Britten: Simple Symphony, Op. 4


    A Concertino sorozat idei második, Corellitől Brittenig ívelő hangversenyén Szőke Zoltán kürtművész és a kezdetektől itt zenélő Kertész György csellóművész lép a BFZ kamaraegyüttese elé a virtuozitás, intimitás és letisztultság jegyében.

    Angol, itáliai és osztrák muzsika, eltérő korok és zenei iskolák, különleges szólóhangszerek – a szokásos változatosság jellemzi a Fesztiválzenekar kamarazenei sorozatának idei záróhangversenyét. A koncert első felében a barokk concerto három arcát ismerhetjük meg. Elsőként John Stanley, a gyermekkorában megvakult kiváló 18. századi orgonista­zeneszerző darabja hangzik el. A mű Corelli és Händel hatása alatt íródott, ám zenei fűszerezése jellegzetesen angol: ünnepélyesség, finom melankólia és tömörség jellemzi.

    A versenyművek tekintetében Corelli korának legnagyobb példaképe volt. A concerto grossókból álló Op. 6-os sorozat tette divatossá például a két hegedű és egy cselló szembeállítását a zenekarral. Vivaldi viszont a velencei mintát követte: az ő csellóversenye – Corelli öttételes darabjával szemben – háromtételes, formailag egyszerűbb, szólisztikusabb.

    A szünet után jóval későbbi mű, Mozart 3. kürtversenye szólal meg. A szerző mind a négy erre a hangszerre írt versenyművét 1783 és 1791 között, bécsi tartózkodása alatt komponálta Joseph Leutgeb kürtös számára. A kottában található tréfás bejegyzések baráti kapcsolatról, a kotta maga virtuóz zenészről árulkodik.

    Benjamin Britten a brácsatanárának ajánlott darabot. 1933-ban, húszévesen úgy döntött, kidolgozza gyerekkorában komponált nyolc tánctémáját. Párba rendezte őket, és megszületett a négytételes, vonósokra írt Simple Symphony. A tételek alliteráló címeket kaptak, magyarul valahogy így: Bombasztikus bourrée, Pajkos pizzicato, Szenvedélyes sarabande és Furfangos finálé.

    Ajánlatunk


    Kelemen Barnabás évtizedek óta a magyar és a nemzetközi zeneélet ünnepelt művésze, aki szólistaként és kamaramuzsikusként világszerte sikereket arat. Számos verseny győztese, játékát díjnyertes hanglemezek - köztük a Bartók Új Sorozat CD-i - örökítették meg.

    A Love Letters című kétszemélyes színdarab az amerikai szerző egyik leggyakrabban játszott műve, amely mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteivel a világ számos színházában aratott már hatalmas sikert.

    Ajánló


    A funkos/funkys pop-rockban utazó Honeybeast nevéhez számtalan album, illetve sláger fűződik, melyek közül kiemelkedik A legnagyobb hős című 2014-es szerzemény,…

    Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha…

    „Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016