• Program


  Csajkovszkij: A diótörő

  Csajkovszkij: A diótörő

  A Diótörő a gyerekek talán első találkozása a balettel és a komolyzenével.

   több

  A gyerekektől a felnőttekig mindenki tudja rá a választ, hogy a kedves mesedarab zenéjét Csajkovszkij szerezte, ám a történet megálmodójának személyével már jóval kevesebben vannak tisztában.
  Az orosz komponistát a német romantika világszerte legolvasottabb és legsokoldalúbb művészegyéniségének, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann német elbeszélőnek a története ihlette meg, amelyet az az alapgondolat hívott életre, hogy a világ tele van csodákkal, csak nem mindenki látja őket.

  Az eredetileg a Diótörő és egérkirály (Nußknacker und Mäusekönig) címet viselő 1816-ban megjelent rövidke regény rövid idő alatt rendkívül népszerű gyermekolvasmánnyá vált Németországban, ám világhírre valójában csak a Csajkovszkij által hozzáálmodott dallamok, illetve a nagy sikerű balettelőadások révén tett szert.

  A történet mindannyiunk számára ismerős Stohlbaum tanácsos és családja a meghívott vendégekkel együtt izgatottan várja szenteste, hogy a feldíszített fenyőfa és az ajándékok közé vethesse magát.

  Egyszerre megjelenik a család barátja, Drosselmayer bácsi, és unokaöccse, aki egy különleges bábot, egy Diótörő figurát hoz ajándékba Marikának.

  A kislány a játék után boldogan fekszik le aludni, a bábot egy székbe ülteti, és mély álomba merül.

  Álmában megelevenednek a bábok és a karácsonyfadíszek, ám a gonosz Egérkirály egérkatonáival háborút indít ellenük. Győzelmüket a bátor Diótörő hiúsítja meg, aki gyönyörű herceggé válva magával viszi Marikát mesebeli birodalmába.

  A mesés világban csodálatos látvány tárul a kislány szeme elé, tátva marad a szája a hópelyhek táncának és a csodapalotának a látványától. Örömét és csodálatát a denevérek támadása zavarja meg, de Diótörő és alattvalói hősi küzdelemben legyőzik őket.

  A győzelem után Diótörő birodalma ismét teljes fényében ragyoghat, Marika pedig álmából ébredve boldogan öleli magához a hős bábfigurát.

  A koreográfiát jeles elődök után a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói készítették, és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói adják elő.

  Jegyek: Elővételben: 3500 Ft/db; Napján: 3900 Ft/db
  Családi kedvezmény(4fő): Elővételben: 11 000 Ft; Napján: 13 400 Ft 


  Kedvezményes jegyek csak személyesen a jegypénztárban igényelhetőek!

  Ajánló


  KI NEVET A VÉGÉN? Az élet showja - Aranyosi Péter és Dr. Csernus Imre közös estje Szombathelyen!

  Pintér Béla: Anyaszemefénye zenedráma A Pintér Béla és Társulata valamint a Katona József Színház koprodukciója

  Napjaink egyik legnépszerűbb tenorja, Andrea Bocelli 2022. október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet!  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016