• Program


  Daram-daram-madaram

  Daram-daram-madaram

  magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklus énekhangra és zongorára, mely kiegészül fúvós és ütős hangszerekkel, valamint bőgővel

  Nincs aktuális előadás

  Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

  Utolsó előadás dátuma: május 27. péntek, 19:00

  Az est zeneszerzője két hazai összeszokott komponista, zenész: Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs. Közös szándékuk és reményük az, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeivel újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét.

  Ezt két kivételes tehetségű, de más-más műfajban jeleskedő szólista, Navratil Andrea (népdalénekes) és Grósz Zsuzsanna (zongoraművész) fogja interpretálni. Zenész barátaik segítségével, valamint a népdalokban oly sokszor megénekelt madarakkal szárnyra kelve elkalauzolnak minket a Kárpát-medencétől egészen Bulgáriáig. Ami összeköti e két távoli helyet: a szerelem. Az a szerelem, ami minden embert megmozgat vagy így, vagy úgy. Örömöt csal az arcokra, könnyet a szemekbe, sanda mosolyt a szájszélekre, csillogást a tekintetekbe, mélységet a szívekbe. Közös koncertjükön Moldva legszebb népdalai csendülnek fel kortárs értelmezésben és tradicionális bolgár népdalok zongorakísérettel.

   

  Navratil Andrea – ének, próza

  Grósz Zsuzsanna - zongora

  Bede Péter – fúvós hangszerek

  Lázár Gyula – bőgő

  Gyulai Csaba - ütős hangszerek, gadulka

   

  Mátyássy Szabolcs - zeneszerző, színész, rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, a Pesti Magyar Színiakadémia osztályvezető tanára. Egyetemi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán szerezte, majd summa cum laude fokozatú doktori oklevelét 2021-ben vehette át a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

  Zenei érdeklődésének fókuszában leginkább a zenés színpadi műfajok állnak, így operák, oratóriumok, balettzenék és musicalek állandó szerzője, ugyanakkor rendre felcsendülnek kisebb apparátusú zenekari és vokális szerzeményei is, itthon és külföldön egyaránt. 

  Csengery Dániel - többszörös díjnyertes, rendkívül sokoldalú zeneszerző és karmester.

  Mindig is vonzotta, hogy minél több fajta műfajú és stílusú zenével is foglalkozzon, és ezeket a zenei tapasztalatokat beépítse különböző darabjaiba. Írt már kortárs zenekari darabokat, kórusokat, operákat, de számos film és színházi előadás zeneszerzője is volt. A magyar népzene a zenei világát alapjában meghatározó hatások egyike. Törekvése feldolgozásaiban a népdal örök szépségét másfajta zenei világokkal párosítani, ütköztetni.

  Grósz Zsuzsanna – zongoraművész, színházi szakember és oktató. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanára, színházak és kortárs zenei koncertek közreműködője.

  Mátyássy Szabolcs és Csengery Dániel zeneszerzőkkel több mint 10 éve együtt dolgozik, mind szakmailag, mind emberileg meghatározó közös munkásságuk, barátságuk.

  A népzene gyerekkora óta az élete része, 20 évig a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület tagja volt. Mindig szeretett volna létrehozni egy olyan koncertanyagot, ami a népi múltjából táplálkozik, viszont kortárs átiratban, klasszikus hangszeren szólal meg, így született meg ezen koncert ötlete, így mondhatjuk, hogy a kortárs dalciklus est megálmodója és szíve, lelke.

  Navratil Andrea – Liszt Ferenc-díjas énekes, ökológus és tanár. Népművészet Ifjú Mestere, a Természetvédelem Nagykövete, az országszerte tartott Dúdolók és mesterkurzusok vezetője, a Hagyományok Háza meghívott szakoktatója. A Kobzos együttes és a Fonó zenekar mellett a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak, valamint a Békás Banda és a Tallabille zenekarnak meghívott vendégénekese, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felkészítő mestere. Hangját több mint 40 lemezen hallhatjuk, főképpen régizenei és népzenei formációk szólistájaként, de más műfajokban is vendégeskedett, együtt zenélt Mali Katalin orgonaművésszel, Czébely Beáta és Szokolay Balázs zongoraművésszel, Kelemen Barnabás hegedűművésszel, a Budapesti Vonósok kamarazenekarral, a Szent Efrém Férfikarral, Szokolay Dongó Balázzsal és a Liszt Ferenc kamarazenekarral, valamint a Recirquel Társulattal.

  Bede Péter – ismert jazz és népzenész. Az idén Kossuth díjat nyert Dresch Mihálynak meghatározó szerepe volt abban, hogy komolyzenei tanulmányait követően érdeklődése e két műfaj felé fordult. Először Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán, majd ugyanitt népi fúvós szakirányon diplomázott. Juhász Zoltántól és Kerényi Róberttől gyimesi zenét tanult furulyán, a kétezres években rendszeresen részt vett moldvai és gyimesi népzenei táborokban, ahol alkalma volt helyi mesterektől, népzenészektől tanulni. Egy rövid ideig a Besh o droM együttes tagja volt, majd megalapította saját együttesét a Fanfara Complexát, mellyel elsősorban moldvai tánczenét játszanak.

  Gyulai Csaba - régizenei, népzenei és világzenei, valamint jazz formációkban ismert, sokoldalú zenész. Ütős zenei kísérete és gadulka játéka számtalan lemezen hallható. Alkalmazott zenészként több színházban közreműködik, emellett bábszínházi kísérőzenék szerzője. Saját zenekara, a Chabanda a világzene és a jazz határvidékén szólal meg.

  Lázár Gyula – az egri zenész és hangszerész családba született muzsikus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett klasszikus bőgő szakon. Tagja volt közel 10 évig a Concerto Budapest Zenekarnak, jelenleg a Budafoki Dohnányi Zenekar szólamvezető bőgőse. A klasszikus zene mellet szeret kalandozni különböző népek zenéiben is, ilyen meghatározó élmény volt az életében az a hat év az Unger Balázs vezette Cimbaliband tagjaként.

  Ajánlatunk


  Giuseppe Verdi: Az álarcosbál Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

  A GRUND - vígszínházi fiúzenekar 2017. május elsején alakult, a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar tagjai mindannyian a Dés-Geszti-Grecsó: A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplői: Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és a zenekarvezető: Fesztbaum Béla.

  Ajánló


  Soha nem készített még olyan lemezt Kurt Elling, mint a SuperBlue. A világ egyik vezető férfi jazzénekesétől nemigen vártunk groove-orientált,…

  Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája, amelynek az eredetét jelentő tévésorozat a BBC műsorán aratott világsikert, a hatalom sajátos…

  24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-12.

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016