DuplaPresszó // Szinetár Miklós rendező és Karczag Márton, az Operaház emléktárvezetője
A DuplaPresszó Szemere Katával című műsorban az újságíró két-két olyan művészt vagy
alkotót, a kulturális, a gasztro-, valamint a tudományos élet izgalmas szereplőjét hívja meg,
akit valamilyen látható vagy láthatatlan szál összeköt.
Az eseményt a Liberty Produkció mutatja be.
Az opera köti össze márciusi vendégeinket, a Kossuth-díjas rendezőt, Szinetár Miklóst, az
Operaház egykori főigazgatóját, Örökös Tagját, Mesterművészét, a Halhatatlanok Társulata
kuratóriumi elnökét, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagját, valamint
Karczag Mártont, az Operaház emléktárvezetőjét. Amit ők ketten nem tudnak a műfajról és
az intézményről, az gyakorlatilag nincs.
Szinetár Miklós dolgozott rendezőként prózai és zenés színházakban, televízióban, és jó pár
helyen vezetői pozícióba is kinevezték. 1953 óta rendez az Andrássy úti dalszínházban, ahol
a repertoáron jelenleg 4 előadása fut. De nemcsak az operaprodukciókban alkotott
maradandót, hanem operett- és musicalelőadásokban is. Alapító művészeti vezetője volt
például az első musicalszínháznak, az 1960-ban indult Petőfinek.
Magyar Bronz Érdemkereszttel, Miniszteri Elismerő Oklevéllel, valamint „Az előadásokért”
emlékéremmel tüntetették ki Karczag Mártont, aki 1994 óta dolgozik a Magyar Állami
Operaházban különböző posztokon. 2013-tól az Operaház muzeális gyűjteménye, az
Emléktár vezetője, 2014-től munkatársaival az Operaház digitális archívumát és adatbázisát,
az Opera DigiTárat építi. Ír könyveket, szerkeszt kiadványokat, és a 2010-es évek eleje óta
viszi saját blogját, a Carusot, amelynek szlogenje: „Senkit sem ölnek meg annyira, hogy
halála előtt ne tudjon még tíz percet énekelni!” 2022 óta az Operaház vlogja, az Aranybánya
szerkesztő-műsorvezetője, amelyben az Operaház múltját tárja fel.
A jegy ára kétféle POC - Peace of Cake-kekszet és egy pohár bort is tartalmaz.
A DuplaPresszóból podcast készül, így később is meghallgatható.
***
Az ISON specialty kávézója és büféje a programkezdés előtt egy órával kinyit és kézműves italokkal illetve pékáruval várja a közönséget.