• Program


  Élő Tánc-Archívum Szatmár • Magyar Nemzeti Táncegyüttes

  Élő Tánc-Archívum Szatmár • Magyar Nemzeti Táncegyüttes

  Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni.  több

  Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy- egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy- egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

   

  Martin György, a legendás tánckutató és munkatársaiSzatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték fel és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek).

  Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabbfalu (Tyukod és Nagyecsed) tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglaltuk össze Élő Tánc-Archívumunkban.

  Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint citerán Makó Péter m.v.
  A műsorban részlet hangzik el Móricz Zsigmond Szatmári gyűjtés című írásából. (a Hangfelvételen közreműködik Rátóti Zoltán színművész)
  Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
  Zenei szerkesztő: Árendás Péter
  A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
  Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016