• Program


  Ezerarcú Szépasszony / Arccal a halnak

  Ezerarcú Szépasszony / Arccal a halnak

  Előadásunk a magyar tündér-boszorkány, a Szépasszony legendáját felelevenítve járja körbe a női szerep belső és külső ellentéteit mitológiai szimbólumokra támaszkodva. A négy női előadó bejárja a poklot és a mennyországot: a talajon és a levegőben is dolgoznak, a kortárs tánc és a levegőakrobatika ötvözésével jelenítik meg a nőiség ellentmondásos voltát.

  Ezerarcú Szépasszony - Újcirkusz előadás
  Premier előadás: 2021 július 3-4. Artus Stúdió

  Alkotók, előadók: Georgina Cassels, Marta Matovelle, Podmaniczky Dorottya, Zetelaki Réka
  Zenei közreműködő: Bagi Anna
  Dramaturg: Emily Aoibheann
  Fotók: Irene Pepe
  Videók: Csíkszentmihályi Ajnácska
  Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Arccal a halnak program, Creation Aerial (Írország)
  Külön köszönet: Mikó Dávid, INspirál Cirkuszközpont, Zoletnik Zsófia, André Roland, Mr. Wolf

  Szinopszis

  Vajon mi a nő: tündér vagy boszorkány? Ez az állandó ellentét a legősibb koroktól végigkíséri az emberiség történetét, és egészen a mai napig felmerül kérdésként minden nőben, és minden férfiban.
  Előadásunk a magyar tündér-boszorkány, a Szépasszony legendáját felelevenítve járja körbe a női szerep belső és külső ellentéteit mitológiai szimbólumokra támaszkodva. A négy női előadó bejárja a poklot és a mennyországot: a talajon és a levegőben is dolgoznak, a kortárs tánc és a levegőakrobatika ötvözésével jelenítik meg a nőiség ellentmondásos voltát. Egyes jelenetekbe bevonják a közönséget is, aki magára ismerhet: hiszen a Szépasszony, aki egyszerre hoz rontást és örömöt, ott munkálkodik minden nőben.

  Rendezői koncepció

  A cél egy olyan előadás létrehozása, amely tiszta szimbólumokkal dolgozik a test természetes nyelvének és a légi akrobatika újító rétegeinek összekapcsolásával. Központi gondolata az, hogy minden nő egyszerre istennő és démon, és e kettősség köré csoportosuló asszociációk, sűrű szimbólumok a nőt ezerarcú lénnyé teszik. Az előadás a mindenkori nőt többféle szempontból
  vizsgálja: előadói, fizikális, filozófiai, és zenei szempontból. Absztrakt képek és mozzanatok kötik össze az önálló akciókat és a szereplők egymás közötti kapcsolódásait, amelyek egységes és dramaturgiailag átgondolt vonulata segíti a több szálon futó előadás megértését.

  Mozgás

  Az előadás különlegességét a légi akrobatika, a kortárstánc és a fizikai színház egymást kiegészítő rétegei adják, melyek archaikus és személyes képekből táplálkoznak. A különböző előadói irányzatok fizikális és előadói rendszerek alapján kapcsolódnak az adott témához. Az előadók tehát nem csak jelenlétükkel és akciókkal fejezik ki magukat, hanem mozgásuk minősége is nagy szerepet játszik az őszinte és természetes karakterformálásban. Ez a fajta igény végigvonul az egész
  darabon, amitől kifinomult koreográfiák és kapcsolódások jönnek létre mind az előadók egymás közti munkájában, mind az
  előadó és a közönség között. Az improvizatív és folyamatosan újító szellemiségű kortárstánc organikussága és természetessége fonódik egybe a légi akrobatika határozott szabályaival.

  Bemutatkozás

  Az alkotókról
  Kollektívájuk négy előadóművészből alakult, akik az INspirál Cirkuszközpontban kezdtek el közösen gyakorolni és gondolkodni. Két magyar, egy spanyol és egy brit nemzetiségű előadóból áll. Az előadást Podmaniczky Dorottya kortárstáncos-artista, Zetelaki Réka artista-oktató, Georgina Cassels magyar származású brit artista és Marta Matovelle spanyol trapéz művész hozzák létre közösen. Négy különböző karakter női csapata, azonban közös bennük, hogy önmagukat legteljesebb módon a levegőben találják meg.
  Bemutató előadásuk helyszínéül az Artus Stúdiót választották, hiszen kortárs művészeti szemléletük hasonló igényekkel rendelkezik az előadóművészet területén. Témájukat a lehető legalaposabban szándékozzák körüljárni és személyessé tenni, hogy az előadás túlmutathasson a fizikalitáson. Az Arccal a Halnak program kiváló lehetőség számukra, mert ebben a felállásban most először alkotnak és adnak elő közösen, valamint újító lendülettel rendelkeznek a cirkuszművészet területén.

  Podmaniczky Dorottya kortárs táncművész a Budapest Kortárstánc Főiskolán szerezte tanári diplomáját. Professzionális karrierjét a Budapest Táncszínháznál kezdte, melyet a Közép-Európa Táncszínház gyakornoki éve követett. Folyamatosan képzi magát hazai és külföldi kurzusokon. 2015-ben megalapította saját kollektíváját Psycle Of Movement Imagination néven, amely alatt partnerével olyan előadásokat hoznak létre, amelyekben a kortárstánc, a harcművészet és a cirkusz területeiről inspirálódnak. Jelenleg a Goli Művészeti Stúdióban tanít. Kortárstáncosként fontosnak tartja az állandó kutatást és kísérletezést alkotói és előadói munkáiban. A kortárstáncból jövő szemléletmódjával a légi eszközön való mozgása megtelik új és absztrakt jelentéstartalmakkal, tornamutatványból légtánc válik. Absztrakt formák és a test szokatlan, újszerű mozgása izgatják. Fontosnak tartja a fizikális rendszerből fakadó karakterformálást mind a levegőben, mind a talajon. A talajmunka szintén lényeges terület számára, ahol a puha, organikus, izolált, és olykor lendületes minőségekkel dolgozik.

  Zetelaki Réka az Inspirál Cirkuszközpont légi akrobatika oktatójaként jelenleg több mint hatvan tanítvánnyal dolgozik. A cirkusz meseként való értelmezése tanítványainak rendszeresen koreografált előadásaiban jelenik meg, melyekben gyakran játszanak szerepet a varázslatos történetek. 2019-ben Georgina Cassels levegő akrobatával létrehozta az első budapesti levegőakrobatika találkozót (Budapest Aerial Meeting). Budapesti Időutazók cirkusz-színházi társulatának megírt és megrendezett egy budapesti cirkusztörténet jeles pillanatait bemutató előadást, amelyet 2020. márciusában mutattak be.

  Georgina Cassels kortárs cirkuszművész, szakterülete a légi akrobatika. 2018 óta budapesti szabadúszó légi akrobataként és tanárként dolgozik. Georgina többek között a Circus Suburbia (Egyesült Királyság) és a Tűzmadarak munkatársaival dolgozott, jelenleg pedig Gaia Santuccio-val saját kollektívájuk neve – RollMeKnot – kötél-duó alatt alkotnak. Georgina számára a művészi
  kifejezés és fejlődés egyik módjaként sajátos fizikális nyelvet hoz létre a levegőben. Georgina 2015-ben diplomázott a londoni Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cirkuszművészet alapszakán, majd a Gravity Circus Centerben folytatta képzését. 2019-ben Georgina megalapította a Budapesti Légi Találkozót Zetelaki Rékával. Együtt az a szándékuk, hogy megteremtsék a közösség érzését a cirkusz és a légi akrobatika területén.
  Georgina olyan képeket és jeleneteket szeretne létrehozni, amelyek révén a színpadon lévő művészek szabadon felléphetnek és kifejezhetik magukat és személyes motívumaikat. Az alapszíneket használó képek, az egyszerű megvilágítás, az egész térben szétszórt légi eszközök, a művészek levegőben és talajon egyaránt otthonosan mozgó koreográfiákban fejezik ki magukat azzal a szándékkal, hogy a közönség a folyamatokba érzelmileg, mentálisan és szinte fizikailag bevonódva érezhesse magát.

  Marta Matovelle a spanyolországi Santiago de Compostelában született. Művészettörténeti tanulmányait Valenciában fejezte be, ahol a cirkuszi közösségen keresztül a Divercircart 2.0 trapéz tanfolyamot és szociális cirkusz képzést végzett el. Ezt követve az Associació Valenciana de Circ szakmai cirkuszi képzésen vett részt. 2019-ben Budapestre költözött, ahol tovább képezte magát a trapézon. Cirkuszi pedagógiai projektekben vesz részt, mint például a Cabuwazi cirkusz (Németország) műhelye, kisebbségi csoportok befogadására fókuszáló projektek az Inspirál Cirkuszközpontban, és a CATE a Cirqueonban (Csehország). Az elmúlt két évben részt vett a Cirkokrog által szervezett szlovéniai szociális cirkusz-projektben is. Jelenleg trapéz és multicirkusz foglalkozásokat tart az Inspirál Cirkuszközpontban, a Cervantes Intézetben és a Noha stúdió és
  alkotóműhelyben.
  Marta úgy dolgozik a testével, hogy tiszteletben tartja lehetőségeit, és kutatásait a mozgás lassú irányítására alapozza. Fontos számára az önkifejezés fizikai színházi, táncos vagy bohóc művészeti megoldásai.

  Ajánló


  A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll, és négy férfi, akik mind…

  A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére…

  A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A június 4. és augusztus…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016