• Program


  Aktuális előadások  „A Fókuszban a koreográfus sorozat újabb előadásában a Magyar Állami Népi Együttesben tevékenykedő fiatal táncművészek¬-koreográfusok mutatkoznak be. Darabos Péter, Módos Máté, Ifj. Zsuráfszky Zoltán alkotómunkáját a kezdetektől figyelem, még azok a műveik is ismerősek a számomra, amelyek nem az Állami műhelyében készültek. Tehetségesek, eltökéltek jelen világunkban élők ők. Évekkel ezelőtt Orbán Ottó egyik előadásomról írott esszéjében, a „fiatalság teremtő szemtelenségéről”, értekezett. Ez az orbán ottói minősítés az ifjú alkotókra is tökéletesen illik, talán annyi módosítással, hogy igen, teremtők, de inkább bátrak, akik a hagyomány feltétlen tisztelete mellett képesek a konvenciókon túllépve megteremteni saját aktuális művészetüket. Jó szívvel hívom a tisztelt érdeklődőket erre a különleges estére, ahol nem csak hagyományaink kimeríthetetlen tárházára tekinthetnek újra egy sajátos reflexión keresztül, de elmerülhetnek egy új koreográfusi generáció, sajátos, egyedi, csak rájuk jellemző világában is.”

  Mihályi Gábor

   

  MÁNE FIATAL ALKOTÓK ESTJE (2021. december 11. 19:00)

  Módos Máté: "Adaton túli emlékek..."

  előadja és koreográfus: Módos Máté   

  Zenei szerkesztő: Módos Máté

  Fény: Papp Kornél                                                                              

   

  Bacsó Lilla, Darabos Péter: Nem tudhatjuk

  Notitia Táncműhely: Bacsó Lilla, Berecz István, Husvét Dániel, Kele Kristóf, Rohonyi Barnabás, Szabó Zsombor, Tóth Alma

  Fény és látványterv: Gimpel Ákos

   

  „Tenni venni, jönni, menni,

  Képzeletben messze lenni.

  Túl gondolni a világon,

  Túl az óperenciákon.”

   

  Életünk során szükségszerűen bekövetkező változások a fejlődési folyamatunk részét képezik. A régi formák, a falusi szokásvilág, a társadalmi hierarchiák is átalakulásokon mennek át, törlődnek eredeti funkciójukból. Jövőbe tekintve, de a múltból táplálkozva keressük a választ arra, hogy miként éljük meg ezeket a változásokat. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, a változást pedig nem zárhatjuk ki.

   

  Módos Máté: "Tárt kapuk titkai"

  előadja a MÁNE Kamara Társulat: Bollók Ákos, Húsvét Dániel, Kele Kristóf, Opiczer Márton, Patócs Donát Endre, Szabó Zsombor, Varga Ákos  

  Koreográfus: Módos Máté

  Társrendező szervezet/támogató (ha van): Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj (koreográfus kategória)

  Zenei szerkesztő: Bősze Tamás, Módos Máté, Nyitrai Tamás

  Fény: Papp Kornél

   

  Olyan barátok, pályatársak alkotják a MÁNE Kamara Társulat aktuális tagjait, akiket leginkább maga a néptánc inspirál. A „kanonizált anyagok” új oldalának bemutatását, valamint fehér foltok reprezentálását tűztük ki célul, mely alkotások nem jöhetnek létre személyes gondolataink, érzéseink párhuzamos megjelenítése nélkül.

  Az együttest 2018-ban alapították a Magyar Állami Népi Együttes olyan fiatal férfi táncosai, akik a mindennapos hivatásuk mellett szívesen fordítják szabad idejüket, a további közös munkára.

  A folklór és annak különböző vállfajai iránt a csapat érdeklődése, a lehető legszélesebb skálán mozog. Mind ezek mellett egyöntetűen közös célja a társulatnak néptáncainkat a táncművészet legmagasabb színvonalán reprezentálni. Hiszünk a néphagyomány évezredes kiforrottságából fakadó erőben, melynek megformálása minden nap újabb és újabb kihívást jelent számunkra.                     

   

  Ifj. Zsuráfszky Zoltán: Fehér Folk

  Előadja a Magyar Állami Népi Együttes Kamara Társulata

  Rendező- koreográfus: Ifj. Zsuráfszky Zoltán Harangozó Gyula- díjas táncművész, koreográfus

   

  Aktuális néptáncszínházi bemutató. A mára klasszicizálódott néptáncok mellett, a „fehér folt” elmélet alapján kronológiailag frissebb táncgyűjtések koreográfiái kapnak helyet az előadásban.  A XXI. században formálódó tendencia az új hagyományőrzés. Városi emberként is újra tanuljuk saját hagyományainkat , és tovább éltetjük ezt az Örökséget, amíg lelkünkből kitelik!

   

  A beszélgetés résztvevői: Bacsó Lilla, Darabos Péter, Módos Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

   

   

  Ajánló


  Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt, és most magyarul is látható ez a végtelenül szórakoztató,…

  Az Omega együttes és az ExperiDance a közönség fokozott igénye mentén számlatan háttérpróba, gondos tervezés és előkészítés után számlatan világszínvonalú…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016