• Program


  Aktuális előadások  Műsor:

  •Fekete-Kovács Kornél: PRELUDE TO THE NIGHT

  •Kodály Zoltán: ESTE

  •Subicz Gábor: DETERMINATION

  •Kodály Zoltán: SIRATÓ ÉNEK

  •Ávéd János: ETERNITY

  •Fekete-Kovács Kornél: FALSE CALL

  •Kodály Zoltán: CSALFA SUGÁR

  •Bacsó Kristóf: THE SCAMP

  •Kodály Zoltán: MÁTRAI KÉPEK

  •Cseke Gábor: LOYALTY

  •Fekete-Kovács Kornél: DUSK

  •Kodály Zoltán: FÖLSZÁLLOTT A PÁVA

  •Bacsó Kristóf: THE PEACOCK

  •Fekete-Kovács Kornél: GYERMEKEK ÉNEKE

  •Kodály Zoltán: TÚRÓT ESZIK A CIGÁNY

  Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

  Modern Art Orchestra (zenekarvezető: Fekete-Kovács Kornél)

  Vezényel: Fekete-Kovács Kornél és Somos Csaba (a capella művek)

   

  A Modern Art Orchestra 

  A 2018 óta nagy sikert aratott Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című CD zenei anyaga adta az ötletet Fekete-Kovács Kornélnak, a Modern Art Orchestra művészeti vezetőjének, hogy az együttes Bartók mellett a magyar zenetörténet további óriásai előtt is lerója tiszteletét. A sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt fejet a MAO és a benne helyet foglaló kreatív zeneszerzői műhely.

   A kodályi életmű óriási hatással volt a 20. század magyar zenéjére. Ez talán a az énekkari mozgalom kiteljesedésében és annak irodalmában figyelhető meg legmarkánsabban.

  Az elmúlt évek közös sikerei egyértelműen bizonyították, hogy a különleges produkció megvalósításakor a Nemzeti Énekkar lehet a MAO legkiválóbb partnere . 

  A művek válogatásakor fontos szempont volt, hogy a műsor keresztmetszetet nyújtson Kodály énekkari munkáiból. Az eredeti kórusművek mellett az újonnan keletkezett darabokban is nagy szerepet kap az énekkari hangzás. A zenekarban helyet foglaló komponisták: Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor önálló szerzeményei átvezető zenék formájában tisztelegnek a zeneszerző óriás életműve előtt.

  FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – tribute to Zoltán Kodály

  A Modern Art Orchestra 2005-ös alapítása óta a műfaji határok átértékelésének szenteli figyelmét, missziójának tekintve a magyar zenei hagyomány értő kifejezését és továbbörökítését. A nagyzenekar 2018-as Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című projektje volt az első olyan alkotás, amely a magyar zeneszerző óriások előtt tisztelgő sorozat részeként keletkezett. A hanglemezen is megörökített és azóta töretlen nemzetközi sikernek örvendő zenei anyag bemutatóját Artisjus-díjjal jutalmazták. Fekete-Kovács Kornél, az együttes művészeti vezetőjének elképzelése alapján a sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt fejet a MAO és a zenekar mellett működő kreatív zeneszerzői műhely.

  A kodályi életmű óriási hatással volt a 20. század magyar zenéjére. Ez talán az énekkari mozgalom kiteljesedésében és annak irodalmában figyelhető meg legmarkánsabban.

  Az elmúlt évek közös sikerei egyértelműen bizonyították, hogy a különleges produkció megvalósításakor a Nemzeti Énekkar lehet a MAO a legkiválóbb partnere, hiszen a társulat évtizedek óta a legmagasabb szinten ápolja a kórusmuzsika hagyományát.

  A MAO a zeneszerzőket inspirálva és alkotásaikat rendszeresen műsorra tűzve befogadhatóvá teszi a kortárs muzsikát, előadásával műfajhatárok nélkül törekszik a magas színvonalú hangszeres zene megszerettetésére, a minőségi zenehallgatás széles körű terjesztésére. 

  A FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – Tribute to Zoltán Kodály előadásával az egyik legmeghatározóbb magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, Kodály Zoltán életműve és szellemisége előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar. A műsorban megszólaló Kodály-versemegzenésítések és -népdalszvitek mellett a mai zene nyelvén szólalnak meg a MAO komponistái: Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor művei. Az eredeti kórusművek megszólaltatása mellett az újonnan keletkezett darabokban is kiemelt szerepet kap az énekkari hangzás.

  „Karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész” – vallja Kodály Ki a jó zenész? című írásában

   

  Szervező: Nemzeti Filharmonikusok

   

  Ajánló


  Rúzsa Magdi Máté Péter díjas énekesnő 2022. augusztus 13-án Bordányban koncertet ad, ahol állandó zenekarával lép színpadra. A nagy slágerek…

  A Budapest Bár cikázik a zenei stílusok között és kiszakít a mindennapokból. Örömzene nyitott füleknek!  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016