• Program


  Aktuális előadások  Sosztakovics az Ünnepi nyitányt 1954-ben írta a moszkvai Bolsoj Színház megrendelésére a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 37. évfordulójának köszöntésére. I. gordonkaversenyét 1959 nyarán fejezte be, és még ugyanabban az évben sor került bemutatására is Msztyiszlav Rosztropovics előadásában, akinek a mű ajánlása szól. A versenymű a cadencia (III. tétel) önállósulásával négytételessé vált, amely egy lírai őszinteségű, mélyen megrázó monológ.

  A Stabat Mater Krisztust sirató, Mária gyászát idéző XIII. századi szekvencia, valószínűleg Jacopone da Todi ferencrendi szerzetes (†1306) munkája. A költő mélyen beleélte magát a keresztfa tövében álló fájdalmas Anya lelki világába, és így a költeményből áradó szenvedélyes hang nem véletlenül inspirált számos zeneszerzőt (pl. Josquin, Palestrina, Lassus, Pergolesi, Rossini, Liszt Ferenc, Dvořák, Verdi, Penderecki stb.) a szöveg megzenésítésére. Rossini: Stabat Mater című művének első nyilvános előadása 1842. január 7-én volt Párizsban.

  Bettermann Rebeka gordonkaművész a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola befejezését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Hochschule für Musik und Tanz, Köln) hallgatója volt. A Szent István Filharmonikusok cselló-szólamvezetője.

  Sümegi Eszter Kossuth-díjas, Érdemes művész. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese, egyik vezető szopránja. Repertoárja mintegy 20 szerepet tartalmaz, elsősorban Verdi, Puccini, Wagner és Richard Strauss operáiból.

  Szolnoki Apollónia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát 2001-ben.
  Első színpadi sikereit a Szegedi Nemzeti Színház színpadán aratta Zsótér Sándor és Valló Péter rendezéseiben. A Magyar Állami Operaház színpadán 2000-ben debütált Mascagni Parasztbecsület című operájának Lola szerepével. Főiskolai tanulmányainak utolsó évében az Operaház stúdiójának hallgatója, majd 2002-től szerződtetett magánénekese.

  Cser Krisztián állandó fellépője lett a Magyar Állami Operaháznak. Az évek során emblematikussá vált alakítása Bartók Béla A kékszakállú herceg várának címszerepében, számos hazai és nemzetközi produkcióban énekli hatalmas sikerrel. Rendszeresen fellépője külföldi operaházaknak.

  Alikhan Zeinolla 2020-ban diplomázott a kazahsztáni Astana Művészeti Egyetemen, mint lírai tenorista. 2021- ben első díjat nyert a nemzetközi Bibigul Tuleghenova énekversenyen, amelynek díjazottjaként elnyerte az astanai operaház magánénekesi szerződését. Főbb szerepei többek között: Rossini Sevigliai borbély Almaviva grófja, Donizetti Don Pasquale – Ernesto szerepe, illetve Mozart Don Giovanni – Don Ottavio szerepe.

  Horváth Gábor 1998-ban karvezetés-, 2002-ben pedig karmester szakon végzett a Zeneakadémián, ahol jelenleg docensként tanít. A Szent István Filharmonikusok és a Duna Szimfonikus Zenekar karmestere. 2002- ben 2. helyezést és a közönség különdíját nyerte el a 10. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen. Magyarország és Románia számos zenekarának állandó vendégkarmestere, de vezényelt már Washingtonban és Japánban is. A KÓTA Zenekari bizottságának elnöke, valamint a Regionális Zenekarok Szövetségének főtitkára.

  MŰSOR:

  Dmitrij Sosztakovics: Ünnepi nyitány, op. 96
  Dmitrij Sosztakovics: I. Gordonkaverseny, op. 107
  (I. Allegretto; II. Moderato; III. Cadenza; IV. Allegro con moto)
  -
  Gioacchino Rossini: Stabat Mater
  (Állt az anya keservében)
  szoprán-, alt-, tenor-, basszusszólóra, énekkarra és zenekarra
  I. Introduzione (Stabat Mater)
  II. Cujus animam
  III. Quis est homo
  IV. Pro peccatis
  V. Eja Mater
  VI. Sancta Mater
  VII. Fac ut portem
  VIII. Inflammatus
  IX. Quando corpus morietur
  X. Finale. Amen

  Közreműködik:

  Sümegi Eszter (szoprán), Szolnoki Apollónia (alt), Alikhan Zeinolla (tenor), Cser Krisztián – (basszus)
  Bettermann Rebeka (gordonka)
  Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)

  Vezényel: Horváth Gábor

  Ajánló


  Karácsonyi hangulatban a Kicsi Gesztenye Klub! Csodás ünnepi hangulat, gazdag látványvilág vár a „Fehér karácsony” című előadásunkon!

  Fellépnek: Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes, Serbán Attila Kísér a Magyarul Szeretjük! zenekar

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016