• Program


  Gellérthegyi álmok
  4

  Gellérthegyi álmok

  Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja mindenkinek ismerős; akár a drámát olvasta, akár a filmet látta. A történetet ismerjük: a háborúban, egy gellérthegyi elhagyott villában találkozik egy menekülő lány és egy szökött katona.  több

  Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok
  (Az előadás hossza: kb. 100 perc, szünet nélkül)

  "Amikor két ember találkozik, valójában hat személy van jelen. Kettő, ahogyan látják önmagukat; kettő, ahogyan látják egymást; és kettő, amilyenek valójában.” – William James
  Háború van – mindegy, hogy hányadik. Egy katonaszökevény és egy menekült lány bujkál egy gellérthegyi villában. Odakint ellenségek, a házon belül viszont csak egy férfi és egy nő, akik egymásra vannak utalva, akik próbálnak túlélni és megszabadulni a múltjuktól.
  Játszanak, hogy eltereljék a figyelmüket a robbantások közeledő zajáról. Eljátszanak mindent és mindenkit; a múltat és a jövőt. 
  De hol van a határ a játék és valóság között? És mik a játékszabályok a háború közepén?

  Szereplők :

  Lány: Bodó Edit
           Szabó Sára
           Széplaki Szilvia
  Fiú:    Gulyás Ádám
            Inoka Péter
            Kocsis Fülöp Soma

  Látványtervező: Kovács Dorottya
  RENDEZŐ: KOVÁCS HENRIETTA

  A HöKöm Project előadása.

  Az előadás a Karinthy Alapítvány és Karinthy Márton támogatásával jött létre.

  Az előadásról:

  Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja mindenkinek ismerős; akár a drámát olvasta, akár a filmet látta. A történetet ismerjük: a háborúban, egy gellérthegyi elhagyott villában találkozik egy menekülő lány és egy szökött katona. 

  Ez az előadás azonban nem a megszokott módon dolgozza fel a darabot. A társulat egy utazásra hívja a nézőt téren és időn át. Nem számít, hogy hol vagyunk, és melyik háborúban; egy férfi és egy nő találkozása a fontos egy szélsőséges helyzetben. 

  Az előadás különlegessége, hogy a két szerepet hat színész játssza, a történet három párhuzamos síkon fut, a szereplők három személyiségjegyének kivetülései szerint. A sokszálú játék így a legapróbb reakciókba, érzelmekbe enged bepillantást, a Fiú és a Lány küzdelmének és játszmáinak legelemibb rezdüléseibe. Egymásba úsznak a párok reagálásai, így az eredetinél komplexebb, sokrétűbb értelmezéseket kínál a nézőknek. 

  Karinthy párhuzamot állít a háborús ellentétek és a férfi-nő párkapcsolat állandó harca között. A szereplők játékokba menekülnek, hogy ne kelljen szembenézniük a valósággal, de az összes játékban önmagukról, egymásról, a személyes fájdalmaikról beszélnek. Eljátsszák a múltjukat és a lehetséges közös jövőjüket. 

  Az előadás modern feldolgozása mellett megtartja a Karinthy szöveg humorát és klasszikusságát.

  Ajánló


  Márai Sándornak az idén ünnepeljük születése 120. évfordulóját. Az írónak életében hetvennél több…

  Márai Sándor klasszikusa meghódította a világot, most Sopronban látható két remek színművész főszereplésével.

  színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2020 eredeti nyelven, magyar felirattal  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016