• Program


  Harmadik szem dokumentumfilmklub - A határozat

  Harmadik szem dokumentumfilmklub - A határozat

  Kedves közönségünk! Elnézést kérünk, a vetítés időpontja technikai okok miatt március 21-ről 24-re került! A már megváltott jegyek érvényesek, vagy visszaválthatók a pénztárban!
  Havi rendszerességgel jelentkező megújult dokumentumfilmklubunk nyit a világ felé mind az alkotók tekintetében, mind a vizuális kultúra és edukáció trendjeit illetően.  több

  Nincs aktuális előadás

  Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

  Utolsó előadás dátuma: március 24. péntek, 18:00

  A határozat
  című fekete-fehér magyar dokumentumfilmet vetítjük.

  1972, 105 perc

  rendező: Ember Judit, Gazdag Gyula
  operatőr: Jankura Péter

  A két legtöbbet betiltott magyar rendező dokumentumfilmje iskolateremtőnek bizonyult, és megelőlegezte a Budapesti Iskola fikciós dokumentarizmusát. Elkészülése után betiltották, széles közönség elé így csak 1985-ben került. Jelentős nemzetközi karriert futott be: vetítették Nyugat-Berlinben, Londonban és a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is. 1996-ban a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség (IDA) – egyedüli magyar filmként – beválogatta minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé. Hazai DVD-kiadása szintén botrányba fulladt: a filmet forgalmazó MaNDA visszahívatta az első kiadást Kornis Mihály (2012-es) fülszövege miatt, mely szerint A határozat „aktuálisabb, mint valaha”.

  Hogy miről szól? A bicskei járási pártbizottság elhatározza, hogy leváltja a felcsúti téeszelnököt, aki néhány év leforgása alatt megmentette a csődtől, majd fel is virágoztatta a felcsúti termelőszövetkezetet. Koholt vádak alapján próbálják meggyőzni az elnökkel szimpatizáló közgyűlést, hogy hívják vissza tisztségéből Ferenczi Józsefet.

  Azt a folyamatot éri tetten, amikor felső politikai nyomásra visszavonták az ún. új gazdasági mechanizmust. A kádári konszolidáció a hatvanas években a gazdaságban is reformokat hozott, a termelőszövetkezeteknek megengedték, hogy saját maguk válasszák meg vezetőiket, és ún. melléküzemágakban saját hasznukra termeljenek. Ennek köszönhetően a piacszerű működést megvalósító téeszek jelentős profitra tehettek szert. Az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus ezt a reformer gondolkodásmódot terjesztette ki a gazdaság egész területére. A kommunista párt ortodox szárnya attól tartott, hogy a gazdasági újítások politikai reformokhoz vezethetnek, és leállíttatták az új gazdasági mechanizmust. Ennek keretében kvázi koncepciós pereket indítottak, amelyekben jó néhány sikeres téeszvezetőt meghurcoltak.

  A határozat az egyik ilyen eljárást dokumentálta, amely azt is leplezi, miként manipulálja a pártvezetés az embereket. Látszólag betartják a demokrácia szabályait, de a téeszelnök leváltásáról hozott javaslatukat autoriter eszközökkel próbálják lenyomni a közgyűlés torkán. Ám hiába fenyegetik a tagságot a hitelkeret megvonásával vagy a szavazás érvénytelenítésével, a téesz kiáll az elnöke mellett. Bár képi világa eszköztelen, és a kamera megfigyelőként közvetíti az eseményeket, a túlzsúfolt, szűk terek szimbolikussá növelik a bezártság, az elnyomás érzetét.

  Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy és terézvárosi lakosoknak kedvezményes jegy vásárolható a helyszínen az Eötvös10 jegypénztárában. 
  (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)
  Információ: Artner Szilvia: 06-1-6900974; artner.szilvia@eotvos10.hu

  Ajánlatunk


  A Nyolc nő Furmányos kis komédia: egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a legidősebb lány hazatérését várja. A békés idillt hatalmas sikoly töri meg. Marcelt, a ház urát holtan találják szobájában, késsel a hátában. Mit tehet ilyenkor nyolc nő, aki bent rekedt?

  Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Kortárs balett - Premier Az előadás megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

  Ajánló


  A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

  Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016