• Program


  Hazátlanok

  Hazátlanok

  Az előadás annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a 2. világháborút követően Közép-Kelet-Európa országaiból szülőföldjéről elűztek, szögesdrót mögött őriztek, meggyilkoltak csak azért, mert németnek születtek.
   több

  HAZÁTLANOK
  felolvasószínházi előadás

  A Kováts Judit Hazátlanok című, 2020-ban Artisjus Irodalmi Díjjal elismert regénye alapján készült felolvasószínházi előadás az irodalom, a zene, a színművészet és vizuális elemek ötvözésével előadott produkció, amely közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva. A regény 2020 ősszén németül is megjelent a bécsi Nischen Verlag kiadásában.
  A regény és a színpadi produkció főszereplője Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Novákyba, Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.
  Lilli Hartmann egy a több mint 12 millió sziléziai, pomerániai, szudétanémet, kárpátnémet, magyarországi vagy donausváb közül, akit a háború befejezését követően származása miatt bűnösnek bélyegeztek, szülőföldjéről elűztek, és a szétbombázott Németországban, sokszor katonai erővel, az őslakosok nyakára ültettek, illetve az egykori náci koncentrációs táborokba – például Dachauba és annak altáboraiba – zsúfoltak be, ahol hosszú éveken át rettenetes körülmények között éltek. Rabszolgaként adtak-vették, megverték, megalázták, megkínozták, meggyilkolták őket, csak azért, mert németnek születtek.
  A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak, és nagy szerepet játszanak Németország újjáépítésében és a szabad Európa
  alapjainak lefektetésében.

  Az előadást követően az alkotók kötetlen beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket a történelmi háttérről, az előadásról és kulisszatitkokról. Aki ráér maradni, szívesen látják!

  Szereplők / alkotók:

  Lilli Hartmann................ Dézsi Darinka, a Móricz Zsigmond Színház színművésze
  Kováts Judit író.............. Kováts Judit

  Narrátor: Kováts Dénes
  Zene, hang- és képkulisszák: Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté
  Dramaturg: Kováts Judit
  Rendező: Karádi Zsolt

  Időtartam: kb 60 perc + a háttérbeszélgetés

  Kedves Nézőink!

  Amennyiben problémát észlelnek jegy- vagy bérlet online vásárlása során, kérjük, próbálják meg az oldal elérést egy másik böngésző felületről, vagy a jegy.hu oldalon lévő bal alsó sarokban található chat-ablakot vegyék igénybe!

  Ott azonnal segítséget nyújtanak a probléma elhárításában!

  Köszönjük együttműködésüket és megértésüket!

  Ajánló


  A Budapest Bár idén adventkor lép először a Várkert Bazár színpadára, új lendülettel, kicsit megújított repertoárral és természetesen a régi…

  MŰVÉSZETEK HÁZA GÖDÖLLŐ Konferenciaterem Esemény kezdése: 2021. 12. 05. (vasárnap) 11.00 40 perc, szünet nélkül

  A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt.…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016