• Program


  Aktuális előadások  2021. december 16. csütörtök, 19:30
  Várható befejezés: 21:50
  Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Kocsis bérlet / 2

  Herculanum
  Félicien David: Herculanum – magyarországi bemutató

  Lilia Adriana Gonzalez
  Olympia Aude Extrémo
  Hélios Cyrille Dubois
  Nicanor/Satan Alexandre Duhamel
  Magnus Douglas Williams

  Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar
  Vezényel: Vashegyi György

  Egy elfeledett francia romantikus zeneszerző, egy ismeretlen opera, egy történet, melynek témája a Vezúv kitörésekor, Kr. u. 74-ben megsemmisült város és a benne lakók élete. Ezen az estén izgalmas leleteket bányászhatunk elő az idő szürke hamurétege alól. Félicien David operájáról Berlioz is elismeréssel nyilatkozott. A művet nemzetközi énekesgárda kelti életre, a karmester Vashegyi György, aki sok éve fáradhatatlanul dolgozik a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítve.

  Félicien David (1810–1876), Cherubini tanítványa, Liszt és a nagy romantikusok: Schumann, Mendelssohn, Wagner, Verdi kortársa számos operát írt. Ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum. A darab cselekményében a fenyegetőn közeledő, majd beteljesülő természeti katasztrófa a háttér, amely előtt fordulatosan bontakozik ki a csábítással és cselvetéssel tűzdelt szerelmi dráma a pogány rómaiak és az új keresztény hit képviselői között. Ha hozzátesszük, hogy a történetben maga az álruhát öltő, majd önmagát leleplező Sátán is megjelenik, érzékelhető, milyen erőteljesen él David művének kifejezésmódja a romantika szélsőséges eszközeivel. A produkció nemzetközi énekesgárdájának törzse: a mezzoszoprán Aude Extrémo, a tenor Cyrille Dubois és a bariton Alexandre Duhamel francia, a szoprán Adriana Gonzalez hazája azonban Guatemala, a basszbariton Douglas Williams pedig az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot. Vashegyi György, aki a francia repertoár területén zajló, nagy jelentőségű felfedezőútját Rameau-val és a barokk operákkal kezdte, Méhul, Cherubini, David és mások zenéjét vezényelve a klasszika és a romantika tájaira is elvezeti a magyar zenehallgatót.

  Ajánló


  Ez most válasz a brácsás viccekre: egyrészt tényleg hangszer, másrészt a brácsás is…

  A hétfői „Cathedral Organ Concerts” az egyetlen hangversenysorozat a Szent István Bazilikában, amelyen…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016