• Program


  Héttorony • Duna Művészegyüttes

  Héttorony • Duna Művészegyüttes

  A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint, a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai ölelésében.  több

  ...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni. Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket….”

  Ipolyi Arnold

  A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint, a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai ölelésében. E kincsek között találjuk Makovecz Imre életművét is.

  1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, amely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. A pavilon zenéjét Kiss Ferenc szerezte. A mintegy 20 perces zenei anyag a magyar világzenei élet kiemelkedő alkotása. Ebből született meg a későbbiekben a Héttorony hangjai című album.

  Táncelőadásunk Kiss Ferenc zenéjére épülve kíván emléket állítani Makovecz Imre szellemi hagyatékának.

  Előadja: Duna Művészegyüttes, Göncöl Zenekar, Novák Péter és az Etnofon
  Zeneszerző, zenei rendező: Kiss Ferenc
  Zenei szerkesztők: Novák Péter, Küttel Dávid
  Jelmeztervező: Túri Erzsébet
  Látvány: JuZso
  Koreográfusok: Appelshoffer János, Fitos Dezső, Foltin Jolán, Horváth Zsófia, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor
  Tánckarvezetők: Bonifert Katalin, Soós Gyula András
  Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

  Külön köszönet Csernyus Lőrincnek és a Makovecz Imre Alapítványnak.

  Támogatók: EMMI, Nemzeti Táncszínház, Kultúrpart

  Az előadás bemutatója a Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósult meg.

  Ajánló


  Az alaphelyzet látszólag hétköznapi eset: egy fiatal pár és egy idős hölgy eltartási…

  Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás,…

  Lassan hagyománnyá válik, hogy Budapest egyik legvonzóbb és legszebb pontján, a Margitszigeten búcsúztatja…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016