• Program


  II. Amenhotep és kora - Liptay Éva kurátori tárlatvezetése

  II. Amenhotep és kora - Liptay Éva kurátori tárlatvezetése

  A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll.

  II. Amenhotep és kora - Liptay Éva kurátori tárlatvezetése

  A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. Amenhotepet Thébában, a Nílus nyugati partján fekvő királyi temető, a Királyok völgye egyik sziklába vájt sírjába temették el, amelynek felfedezése önmagában is szenzációt jelentett, mivel – a többi thébai királysírtól eltérő módon – az uralkodó mumifikált testére a sírkamrában, a neki készített szarkofágban bukkantak rá. Megtalálták ezen kívül az eredeti királyi sírmelléklet (pl. istenszobrok, feliratos edények, amulettek) több darabját is. Még ennél is nagyobb szenzáció volt, amikor a sírkamrához csatlakozó egyik mellékkamrában további kilenc újbirodalmi fáraó – II. Amenhotep elődei és utódai – koporsókba helyezett múmiáira bukkantak. Ezzel bebizonyosodott, hogy II. Amenhotep sírját a Kr. e. 1. évezred elején királyi rejteksírként használták, hogy a haláluk után istenként tisztelt uralkodók testét megvédjék a sírrablóktól.

  A látogatók az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélhetik a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphetnek II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

  Ajánló


  A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra…

  Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani…

  Kálmán Imre fülbemászó melódiái nem csak a színházban, hanem a mindennapi életben is…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016