• Program


  János vitéz

  János vitéz

  A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón óriási sikert aratott, s egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezren látták, kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el.

  A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt.

  Kacsoh Pongrác - Bakonyi Károly - Heltai Jenő: JÁNOS VITÉZ
  daljáték
  Petőfi Sándor verses elbeszélése nyomán

  A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón óriási sikert aratott, s egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezren látták, kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el. Néhány hónapon belül huszonkilenc vidéki színház vette meg a darab előadási jogát. A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt.
  Bakonyi Károly, számos nagy sikerű operettlibrettó szerzője Kacsóh Pongrácz zeneszerzőt kérte fel a János vitéz megkomponálására. Kacsóh a munkát 5 hónap alatt végezte el.

  „Bakonyi 1903 tavaszán, szűk baráti körben hozta szóba először, hogy Petőfi János vitéze színpadra alkalmazásának gondolatával foglalkozik. Ez azonban meglehetősen nehéz feladatnak ígérkezett, hiszen a „verses népmese" nagyon sok olyan elemet tartalmazott, amelyek színpadra alkalmatlanok voltak. Végül két cselekmény-motívum maradt meg számára: Iluska és Jancsi szerelmének kezdeti- és a halált legyőző csoda árán végül is elért boldogsága, illetve a törökverő-franciamentő hadikaland. A daljáték harmadik felvonásának librettója mintegy „továbbírta" Petőfi meséjét, amelyben eredetileg „A tündérnemzetség gyönyörű körében / S kedves Iluskája szerető ölében / Mai napig János vitéz őkegyelme / Szép Tündérországnak boldog fejedelme." Ezzel ellentétben Bakonyiék úgy döntöttek, hogy Bagó furulyaszavának vonzására Jancsi hazaindul, majd, némi tétovázás után Iluska is követheti. Lehull róla a tündérruha, s a végre egymásra lelt fiatalok megérkeznek a rég elhagyott faluba, új otthonukba."
  (Részlet Székely György tanulmányából)


  JÁNOS VITÉZ, KUKORICA JANCSI: TÖRÖK TAMÁS
  ILUSKA: MISURÁK TÜNDE
  BAGÓ: BARANYI PÉTER
  A GONOSZ MOSTOHA: SAÁROSSY KINGA Jászai-díjas
  FRANCIA KIRÁLY: REITER ZOLTÁN
  FRANCIA KIRÁLYLÁNY: NAGY SZILVIA
  BARTOLO, UDVARI TUDÓS: FEHÉR ISTVÁN
  STRÁZSAMESTER: VOKÓ JÁNOS
  CSŐSZ: BALOGH ANDRÁS
  GAZDA: LISZTÓCZKI PÉTER
   
  Zenekar

  GGTánc Eger:
  EMŐDI ATTILA, GIOELE DEL SANTO, KELEMEN DOROTTYA
  NOVÁK LAURA, PLITA MÁRK, ROVÓ VIRÁG
  TÓTH KAROLINA, TÖRTELI NADIN

  Díszlet: LACZÓ HENRIETTE
  Jelmez: LACZÓ HENRIETTE
  Zenei vezető: NAGY ZOLTÁN
  Korrepetitor: MARÍK ERZSÉBET
  Koreográfus: TOPOLÁNSZKY TAMÁS Harangozó-díjas Érdemes művész
  Társkoreográfus: EMŐDI ATTILA
  Koreográfusasszisztens: KELEMEN DOROTTYA
  Ügyelő: HÓDOSI ILDIKÓ
  Súgó: SZECSKÓ ANDREA
  Rendezőasszisztens: LÁZÁR RITA

  Rendező: HALASI IMRE Jászai-díjas Érdemes művész

  Ajánló


  Az idei világjárvány miatt sajnálatos módon a III. Orosz Zenei Fesztivál teljes programja…

  A Sütemények Királynője Pintér Béla és Társulatának előadása.  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016