• Program


    Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita / HANG-SZER-SZÁM

    Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita / HANG-SZER-SZÁM

    A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere..

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: április 13. szombat, 11:00

    HANG-SZER-SZÁM
    Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita
    Korosztály: 8-14 év

    A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” - a hangszerek. Ebben a félévben a jazz birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a jazz legfontosabb instrumentumaival, a műfaj sajátosságaival a Zeneakadémia jazz tanszéke oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével, és persze sok zenével.

    A (jazz)partitúra legfelső sorában a szaxofon helyezkedik el, esetenként valamelyik váltóhangszere, leggyakrabban a klarinét vagy a fuvola. A jazzban az 1920-as években kezdett elterjedni a szaxofon, ez a fémből készült, pipa alakú, egyszerű nyelvsípos, fafúvós hangszer, amely a 19. század közepe óta létezik. Érdekesség, hogy Kodály Zoltán Háry János című művében is van szaxofonszóló, bár a hangszer - izgalmas, új hangja ellenére - viszonylag lassan terjedt el a használatban, máig a legtöbben a könnyűzenéhez és a jazzhez társítják. A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere, és azon túl, hogy a nagyobb létszámú jazz formációkban szinte állandó instrumentum, olyan legendás trombitás előadók nyomták rá bélyegüket a jazztörténet alakulására, mint Dizzy Gillespie, Miles Davis vagy Wynton Marsalis.

    Közreműködők:
    trombita: Hámori János
    szaxofon: Bacsó Kristóf
    a Zeneakadémia jazz tanszékének hallgatói

    Műsorvezető: Hámori János

    Rendező: Müpa

    Ajánlatunk


    Brian Blade legendás amerikai jazzdobos (Chick Corea, Joshua Redman, Bill Frisell) Magyarországon is jól ismert, még popos körökben is az egyik legkeresettebb hangszerén - Joni Mitchelltől Bob Dylanig a legnagyobbakkal játszott.

    zenés játék két részben

    Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Müpában valósult meg 2016-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Goethe remekműve által ihletett nagyszabású produkció a 2023/24-es évadban debütált a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, 2024-ben pedig újra színre kerül a Müpa Fesztivál Színházában.

    Ajánló


    A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai…

    A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

    Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016