• Program


  Jóéjt szomszéd!

  Jóéjt szomszéd!

  „Ilyen mulatságos és megrendítő, csodálatos és furcsa darab ritkán bukkan fel a Broadway-en – ha egyáltalán felbukkan… Eno talán generációjának legegyedibb képviselője. Hangütése emberséges, intelligens, derűs és humorral teli.” (New York Times)

  Will Eno: Jóéjt, szomszéd!
  A Nézőművészeti Kft. és az Ördögkatlan közös produkciója


  Kisemberek kisvárosban kis álmokkal és szorongásokkal, kis örömökkel és fájdalmakkal. Will Eno a hiperközelit és a kozmosz végtelenébe táguló nagytotált montírozza össze, s ebből a látószögből nyilvánvaló, hogy minden egyes emberi élet porszemnyi semmi, ugyanakkor a „kisember” sztereotíp közhelyeiről kiderül, hogy azok nem jelentéktelenebbek, mint bármely „nagyember” mindennapos problémái: mi is a szeretet és annak hiánya, mi is a kommunikáció és annak hiánya, mit kezdjünk a halállal, ami folyamatosan árnyékot vet az életünkre, és mit kezdjünk az élettel, amit a közelítő halál szorításában kaptunk a sorstól egy röpke pillanatra?
  Egy átlagos kisváros átlagos házaspárját (Bob és Jennifer) meglátogatja egy a szomszédba beköltöző átlagos házaspár (John és Pony). Bemutatkoznak:
  - Jones.
  - Jones.
  - Jones.
  - Jones.
  Látjuk a beköltözés és egymás megismerésének lépéseit, kacagunk a suta félreértéseken, az élni akarás esetlen próbálkozásain, hallgatjuk a bukdácsoló beszélgetéseket. Minden ismerős. Mindenki Jones.
  Will Eno létezésünk szakadékába pillant bele – és teszi ezt fergeteges humorral, költészettel és a tragikum mindenkire leselkedő végzetével. Átlagos hősei esendőek és ügyefogyottak, szánalmasak és mulatságosak, de amikor nevetséges és pitiáner problémáikat felülről kimosolyognánk, a szereplőkben önmagunkra ismerünk.
  „Jóéjt, szomszéd!” – mondjuk a másiknak, kinek tekintetében magunkat látjuk. A végtelen tér egy szegletében, a végtelen idő töredékmásodpercében felismerjük a közös vízjelet: pont itt, pont most élünk. Felnézünk az éjszakai égboltra, valamelyik csillagon talán Csehov üldögél, és csendesen mosolyog.

  „Ilyen mulatságos és megrendítő, csodálatos és furcsa darab ritkán bukkan fel a Broadway-en – ha egyáltalán felbukkan… Eno talán generációjának legegyedibb képviselője. Hangütése emberséges, intelligens, derűs és humorral teli.” (New York Times)

  „Eno párbeszédei a sűrítés csodái: a triviális csevegés és az egyetemes mélység
  elegánsan ötvöződnek bennük.” (Time Out New York)


  Szereplők:
  Bob Jones: Scherer Péter
  Jennifer Jones: Varga Anikó
  John Jones: Katona László
  Pony Jones: Parti Nóra

  Fordította: Upor László
  Díszlettervező: Cziegler Balázs
  Jelmeztervező: Pirityi Emese
  Dramaturg: Kiss Mónika
  Rendezőasszisztens: Fábián Ilona
  Világítástervező: Mervel Miklós
  Rendező: Bérczes László

  Ajánló


  Dés László ezen a koncerten eddigi turnéiból válogatja a legismertebb dalait, de persze…

  Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016