• Program


  Karnebál

  Karnebál

  Ion Luca Caragiale – Parti Nagy Lajos: Karnebál
  zenés vígjáték

  A karneválozó utcán átmenetileg megszűnik minden hierarchikus különbség és korlát, amely az embereket egyébként elválasztja egymástól, zárójelbe kerül számos parancs és tilalom is, amely normális körülmények között, vagyis a karneválon kívüli életben érvényes, s ennek következtében olyan különleges, egyszerre eszményi és valóságos kapcsolattípus lép életbe az emberek közötti érintkezésben, amilyen a megszokott rendben elképzelhetetlen. Kötetlenül familiáris, vásári érintkezés ez, amely nem ismer távolságot ember és ember között.

  Ion Luca Caragiale (1852-1952) darabjában fenekestül felfordul a világ, ami azért különlegesen érdekes, mert a Karnebál – esetleg Karneváli éjszaka, ezen a címen is játszották a darabot – a Balkánon játszódik, ahol amúgy is minden eleve fenekestül felfordítva készül, illetve jön a világra. Aki járt már ott, az tudja: csodavilág a Balkán, és roppant fazonok a lakói, minden, ám mindennek az ellentéte is megtörténhet velük – sőt, utóbbi gyakran meg is történik.

  Caragiale figurái mintha eleve karneválra születtek volna: túlteng bennük az élet, túltengenek bennük a vágyak és az indulatok, túlteng bennük minden, kivéve egyet: az önismeretet; abból mintha egy szemernyi se jutott volna egyiküknek sem, de ez egyáltalán nem zavarja őket, sőt. Ellenállhatatlanabbnak, gazdagabbnak, erősebbnek, szebbnek, okosabbnak képzelik magukat maguknál – és addig-addig képzelődnek, míg a végén igazuk lesz. A téma egyébként a szokásos: férfiak hajkurásznak nőket, nők hajszolnak férfiakat, rendőrök koslatnak civilek után; és mindeközben, mintha csak egy víg karneváli menetben lépdelnénk büszkén, ámde körbe-körbe (míg végül a saját sarkunkra nem taposunk mindahányan) – és persze, ahogy illik, álarcosan, ami alól, ahogy egyre sötétedik az éjszaka, a karnebáli, egyre markánsabban rajzolódnak ki saját, ismeretlennek vélt vagy remélt vagy rettegett vonásaink.

  A Budaörsi Latinovits Színház előadása.

   

  Nae Girimeaborbély és felcser: Bregyán Péter
  Iancu Pampon: Ilyés Róbert
  Nache Razachescu, avagy Cracanel: Márton András
  Adóhivatali gyakornok: Hajdú László
  IordacheGirimea segédje: Böröndi Bence
  Felügyelő: Chován Gábor
  Didina Mazu: Bohoczki Sára
  Miţa Baston: Spolarics Andrea
  Pincér: Fáncsik Roland e.h.
  Álarcos nő: Bakos Lilla
  Zenész, ének: Páder Petra
  Szereplő: Szappanos Emese, Liszkó Zsófia

  Zenészek:
  Rózsa István (tuba)
  Móser Ádám, Réti Benedek (harmonika)
  Tijana Stanković (hegedű)

  Producer: Szabó Ágnes
  Díszlettervező: Virág Vivien, Soki
  Jelmeztervező: Zöldy Z. Gergely
  Szövegíró: Parti Nagy Lajos
  Dramaturg: Kovács Kristóf
  Fordító: Réz Pál
  Zene: Márkos Albert
  Világítástervező: Kehi Richárd
  Súgó: Juhász Gabriella
  Rendezőasszisztens: Barnet Mónika

  Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám

  Ajánló


  A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból…

  A Játékszín színpadán először magyarul a népszerű igaz történet! A különös pár –…

  A barokk zene brit szakértője, a Fesztiválzenekar visszatérő karmestere, Jonathan Cohen Vivaldi frappáns,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016