• Program


  Kirándulás a Paradicsomba - Mit mutat nekünk Dante? - Túravezető Nádasdy Ádám

  Kirándulás a Paradicsomba - Mit mutat nekünk Dante? - Túravezető Nádasdy Ádám

  Idén van a 700. évfordulója Dante halálának, és ez alkalom arra, hogy betekintsünk nagy művébe, az Isteni Színjátékba. Ezen az estén az új magyar fordítás alkotója, Nádasdy Ádám a könyv talán legkevésbé ismert részét, a Paradicsomot fogja bemutatni.

  A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

  KIRÁNDULÁS A PARADICSOMBA
  MIT MUTAT NEKÜNK DANTE? TÚRAVEZETŐ NÁDASDY ÁDÁM

  Mi a Paradicsom? Dús kert? Luxuskastély? Végtelen hómező? Csendes víztükör?
  Megtekintjük a mennyei Rózsát, amely egyáltalán nem virág, hanem inkább hatalmas stadion, körkörös lelátóval. Megtekintjük a kilenc égboltot és az őket forgató angyalrendeket. De, ami ennél fontosabb: megvizsgáljuk a Paradicsom erkölcsi beosztását. Kik és miért vannak ott? Justinianus, a jogász császár; Ráháb, a jerikói prostituált; Statius, a latin költő; Dávid, zsidó király és dalszerző. Miért nincsenek pápák? A középkorban mindennek volt hierarchiája – a Paradicsomnak is: minden itt lakó üdvözült, de vannak, akik még üdvözültebbek. Miért? Végül Dante segítségével megtudhatjuk: hogy néz ki Isten: jóságos öregúr? Energikus világhódító? Töviskoszorús szenvedő?

  Vezetőnk maga Dante, aki szorgosan lejegyezte az ott látottakat (miközben folyton panaszkodik, hogy képtelen szavakba önteni, amit tapasztalt!). Tartsanak velünk, minden kiderül. Lelki szemeikre tegyenek napszemüveget, mert nagy a fényesség.

  Közreműködők: Nádasdy Ádám, Cseke Lilla Csenge, Bánki Mihály Dániel

  Ajánló


  Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor: Abigél

  Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016