• Program


    Kobayashi Kocsis bérlet / 4
    3

    Kobayashi Kocsis bérlet / 4

    Carl Orff: Carmina burana
     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. május 2. hétfő, 19:30

    2022. május 2., hétfő, 19:30
    Várható befejezés: 20:30
    Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
    Kocsis bérlet / 4

    Kobayashi
    Carl Orff: Carmina burana

    Molnár Ágnes szoprán
    Horváth István tenor
    Haja Zsolt bariton

    Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
    Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Leánykara (karigazgatók: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc)
    Nemzeti Filharmonikus Zenekar
    Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro

    Orff középkori latin szövegeket feldolgozó, nagyszabású oratorikus kompozíciója a 20. század egyik legkedveltebb alkotása.
    Népszerűsége a rockzenéével vetekszik – a párhuzam azért is indokolt, mert a Carmina burana rafináltan egyszerű, archaikus hatású új stílusának is meghatározó eleme a ritmus lüktetése. A téma a forgandó szerencse, a bor és a szerelem mámora. A karmester a Nemzeti Filharmonikusokhoz sok szállal kötődő, legendás japán mágus, Kobayashi Ken-Ichiro. Sokat ígérő estének nézünk elébe!

    A Carmina burana eredetileg nem egy zenemű címe volt, hanem egy középkori (13. századi), főként latin, kisebb részben középfelnémet, ófrancia és provanszál nyelvű versgyűjtemény-kódexé, amelyet a bajorországi Benediktbeuern kolostorában találtak meg. A vándordiákok és szerzetesek vágánsdalaiból a német zeneszerző, Carl Orff (1895–1982) zenésített meg huszonnégyet 1935/36-ban írt, nagyszabású kantátájában. A mű zenei nyelvére jellemző egyfajta nyerseség, közvetlenség, egy elképzelt középkori stílus modernizálása. „Neo”-stílus tehát, amely mégis nagyon izgalmasan és fűszeresen új, akárcsak Stravinsky szintén akkoriban keletkezett számos neoklasszikus műve. Van a Carmina buranában valami mágikus is, ezt az ismétlések fontos szerepe nyomatékosítja. Különlegesen hatásos, hipnotizáló zene, amely sohasem téveszti el célját. Kobayashi Ken-Ichiro, az egykori budapesti karmesterverseny-győztes, a magyar közönség fél évszázados kedvence minden műfajban és stílusban izgalmasat nyújt, de a nagy apparátusú, monumentális oratorikus kompozíciókban mindig fokozottan elemében van. Így biztosak lehetünk benne, hogy karmesteri irányításával a Carmina burana delejező hatása is érvényesül majd.

    Ajánlatunk


    A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

    Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016