• Program


    Kodály Vonósnégyes

    Kodály Vonósnégyes

    Cseh est: Suk, Janáček, Smetana

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: április 11. csütörtök, 19:00

    Suk: Meditáció a Szent Vencel című régi cseh himnuszra, op. 35a
    Janáček: 2. vonósnégyes („Bizalmas levelek”)
    SZÜNET
    Smetana: 1. (e-moll) vonósnégyes („Az életemből”)

    Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa), Éder György (cselló)

    A hazai és nemzetközi közönség jól ismeri a több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyest. Nevük a plakáton valódi garancia minőség és élmény tekintetében egyaránt. Bátran kijelenthetjük, hogy a zeneakadémisták alapította együttes a 20. századi magyar kamarazenei kultúra egyik méltán híres képviselője. A vonósnégyes egy különleges műfaj, mert valahol a szóló- és a zenekari játék között helyezkedik el. Szükség van szólistatudásra és felkészültségre, ugyanakkor feltétel a nagyobb fegyelem és alkalmazkodás. A tökéletes együttműködéshez a négy embernek össze kell csiszolódnia, így a próbafolyamat általában hosszabb, mint egy zenekari koncert esetében. Hangversenykörútjaik mellett számos lemezt rögzítettek, a Naxos lemezkiadó gondozásában jelentették meg Haydn és Beethoven összes vonósnégyesét, Schubert-ciklusokat, illetve Ravel, Debussy, Bartók és Kodály vonós darabjait. Az elismerő nemzetközi kritikák mellett a hazai kulturális élet is figyelemmel kíséri az együttes munkásságát: a Liszt- és Bartók–Pásztory-díj után 2022-ben Kossuth-díjjal jutalmazták a formációt. Ezen az estén három cseh zeneszerző művei hangzanak el, akik ugyan különböző generációhoz tartoznak, de mégis kortársnak tekinthetjük őket. Érdekesség, hogy születésük dátumai kerek évtizedekkel követik egymást: Bedřich Smetana 1824-ben, Leoš Janáček 1854-ben, Josef Suk pedig 1874-ben született. A koncertprogram különleges darabja Suk kompozíciója, aki – a zeneszerzés mellett – hegedűsként 40 évig aktív tagja volt a Cseh Vonósnégyesnek, így jól ismerte a formáció belső dinamikáját.

    RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

     

    SOROZAT: Kamarazene karnyújtásnyira

    Ajánlatunk


    elkafkásodás két részben

    Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

    Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

    Ajánló


    A funkos/funkys pop-rockban utazó Honeybeast nevéhez számtalan album, illetve sláger fűződik, melyek közül kiemelkedik A legnagyobb hős című 2014-es szerzemény,…

    A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016