• Program


  Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

  Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

  A Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott karácsonyi táncjátékát ismét megtekintheti a közönség a Müpában. A szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét és izgalmát megjelenítő előadás népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel.

  Aktuális előadások


  A Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott karácsonyi táncjátékát ismét megtekintheti a közönség a Müpában. A szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét és izgalmát megjelenítő előadás népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel. A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig.
  A megbokrosodott szánhúzó lovak, a fergeteges hógolyócsaták, párválasztó korcsolyatáncok a humort sem nélkülözve készítik elő a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátékát, a betlehemezést, amely az előadás végére összegyűjti a mesés utazás valamennyi résztvevőjét, hogy együtt élhessék át Isten fia megtestesülésének, a Megváltó világra jöttének őszinte örömét.
  A Magyar Állami Népi Együttes hét képben megfogalmazott adventi táncjátéka (Hótündérek tánca; Csusszan a szánkó; HTT - Hóemberek Titkos Találkozója; Csilingelő lovas szán; Süssünk, süssünk valamit; Szabad-e bejönni ide betlehemmel?; Jaj, de szép a karácsonyfa) igazi ünnepi hangulatot teremt, közel hozza a karácsony titkát, felidézi a várakozás gyermeki örömét. Az előadást családoknak ajánljuk.

  Az előadásban részlet hangzik el Szabó T. Anna: Hóhullásban című verséből.

  A bemutató a Müpa, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes együttműködésében valósult meg.


  Közreműködők:

  a Magyar Állami Népi Együttes tánckara
  Busai Bori, Farkas Regő    
  a Budapesti Énekes Iskola Kórusa (művészeti vezető: Bubnó Tamás, Mezei János)

  hangfelvételről
  a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és vendégeik
  Szerencsés Martina, Hetényi Milán

  Alkotók:

  zenei szerkesztő, zeneszerző, művészeti vezető    Pál István Szalonna
  koreográfusok    Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Mihályi Gábor
  jelmez    Michac Gábor
  díszlet    Cziegler Balázs
  animáció    Varga Vince
  dramaturg    Kocsis Rozi
  rendező-koreográfus, együttes-vezető    Mihályi Gábor

  Ajánló


  A műsor címe - Párviadal - arra utal, hogy a másfél tucatnyi részletből létrehozott kompozíció fináléja az Il combattimento di…

  Az EDDA Művek 2021 decemberében visszatér az Arénába!

  A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János egy országos turné keretében mutatja be a 2020-ban megjelent „A dal a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016