• Program


  Magyar Állami Népi Együttes - Szarvasének
  2

  Magyar Állami Népi Együttes - Szarvasének

  SZARVASÉNEK - táncvers
  Mi, a XXI. század vadászai, akik az alávetettségből a szabadságba kívánunk eljutni, a Szarvasénekben egyfajta mitikus emlékezetet idézünk fel. Keressük a földi átváltozások, történetek égi mását, hogy végül mint szomjazók beléphessünk saját szent terünkbe. Ahhoz, hogy áthaladhassunk a jelképes hídon, el kell hagynunk a régit: a szülői házat, a kedvest, a népet, hogy megszelídítve annak tanúságait,…  több

  Aktuális előadások  A szarvas az egyetemes kultúrtörténet ősi szimbóluma, elhullatott és újranövelt agancsa maga az örök újrateremtés. Az aranyösvény kapujában áll, és arra szólít fel, hogy kövessük őt saját szellemi világunkba. Ő a démon, a sámán, a varázsló, a tündér vagy a halottak királya, aki képes egy más világba, az új világba hívni a rá vadászót.

  Mi, a XXI. század vadászai, akik az alávetettségből a szabadságba kívánunk eljutni, a Szarvasénekben egyfajta mitikus emlékezetet idézünk fel. Keressük a földi átváltozások, történetek égi mását, hogy végül mint szomjazók beléphessünk saját szent terünkbe. Ahhoz, hogy áthaladhassunk a jelképes hídon, el kell hagynunk a régit: a szülői házat, a kedvest, a népet, hogy megszelídítve annak tanúságait, újjá teremthessük a szokott sémákat, és újjászülessünk magunk is.

  Vallunk a keresésről, a mindenkor változó emberi állapotról, a vágyakról, a férfi és a nő metamorfózisairól, az elme és a szív fordulópontjairól, a köztes létről, az időtlenségről. Táncképekbe járjuk, lírai szólamokba írjuk, kórusművekbe énekeljük a mélyünkben szunnyadó, közös gyökerek táplálékát. Emlékezünk. Kinyilatkozunk.

  Hisz a változás ajándék! Magunk felfedezésének útja, a világba való elrendeződés esélye.

  A halál, a születés, az átalakulás, a szerelem, az idő és a hit örök emberi kérdések. És hogy az ember magát újrateremthesse: „nem iszik pohárból, csak tiszta forrásból”. A kezdet és a vég egyidejű, folklórba kódolt múltunk megtartó erejét éppen e drámaiság teremti, szellemi megújulásunk egyedüli esélyeként.

  A táncköltészet teremtő erejével: a születő és elhaló mozdulat színpadi igazságával vallunk e szakrális átlényegülésről, a hitben való megerősödésről, József Attila örököseiként a világgal összetartozó lélekről:

  "Kortyolgat az ég tavából,

  villó aggancsa világol –

  ága-boga tükörképe

  csillagvilág mindensége.”

   

  Az előadás a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

   

  Zenei rendező és szerkesztő:    Kelemen László

  Zeneszerző:                               Kelemen László

  Koreográfus:                              Orza Calin, Fitos Dezső, Furik Rita, Juhász Zsolt, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor

  Jelmeztervező:                           Furik Rita

  Díszlettervező:                           Árvai György

  Fény- és látványtervező:            Kovács Gerzson Péter

  Dramaturg:                                 Prezsmer Boglárka

  Rendező-koreográfus:               Mihályi Gábor

   

   

  Előadja:                                    a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint vendégművészek, hangfelvételről közreműködik Czébely Beáta (m.v.)

  Szólót énekel:                           Pál Eszter / Kubinyi Júlia, Hetényi Milán

  Zenekarvezető:                         Radics Ferenc

  Tánckarvezető:                         Ágfalvi György

  Tánckari asszisztensek:            Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

  Művészeti vezető:                     Pál István Szalonna

  Együttesvezető:                        Mihályi Gábor

   

  Ajánló


  A 16 órától kezdődő koncerten a zenekar mellett Rutkai Bori, Tóth Vera, Kollár-Klemencz László, Ferenczi Gyuri, Mező Misi és Kiss…

  Műsor: Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22, Chopin: 4 Mazurka, op. 24 (g-moll no. 1, C-dúr no. 2,…

  A dalciklus zenekari feldolgozását Balogh Máté Erkel-díjas zeneszerző készítette el a Zenekar számára, így az előadás egyben a kortárs zeneművészetet…

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016