• Program


  Magyar Kincsek - Erkel/Dohnányi/Farkas F./Kodály ( Perényi Miklós&Concerto Budapest )

  Magyar Kincsek - Erkel/Dohnányi/Farkas F./Kodály ( Perényi Miklós&Concerto Budapest )

  1841-től a múlt század hatvanas évtizedéig ível a koncert programja, amely a Magyar Kincsek-sorozat szelleméhez híven ezúttal is merít majd zenetörténetünk jól ismert és talán nem is sejtett értékeiből egyaránt.

  Aktuális előadások  Magyar Kincsek

  Erkel: Báthory Mária – nyitány
  Dohnányi: D-dúr koncertdarab, op. 12
  -szünet-
  Farkas: Trittico concertato
  Kodály: Concerto zenekarra

  Perényi Miklós cselló
  Concerto Budapest
  Vezényel: Medveczky Ádám

  1841-től a múlt század hatvanas évtizedéig ível a koncert programja, amely a Magyar Kincsek-sorozat szelleméhez híven ezúttal is merít majd zenetörténetünk jól ismert és talán nem is sejtett értékeiből egyaránt. Erkel Ferenc legelső operájának nyitánya például igen ritkán szólal meg hangversenytermeinkben: a Bátori Mária főbb dallamait szimfonikus egységbe foglaló kompozíció fél évvel a Pesti Magyar Színházat Nemzetivé előléptető premier után, 1841. február 4-én került a dalmű élére. A legavatottabb mai Erkel-karmester, Medveczky Ádám a következő számban Perényi Miklósnak engedi majd át a főszerepet, hiszen Dohnányi Ernő 1903-4-ben szerzett Konzertstückje a komponista számára - édesapja révén - oly kedves csellót állítja a középpontba. De éppígy a nagy magyar gordonkás játékát ígéri Farkas Ferenc Trittico concertatója is: az 1965-ös velencei Biennáléra szánt mű első hangszeres szólistája és egyszersmind megrendelője a jelentős spanyol pályaelőd, Gaspar Cassadó volt. Nemzetközi vonatkozása a program utolsó számának is akad, Kodály Zoltán Concertója ugyanis a Chicagói Szimfonikus Zenekar felkérésére íródott: a mű ősbemutatóját az akkor ötvenesztendős együttes tartotta 1941. február 6-án.

  Ajánló


  Idén 20 éves a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar. Megalakulásuk óta megalkuvás nélkül,…

  A koncerten Haydn páratlan hangszerelésű szimfóniája után változatos Mozart-blokk következik.

  Akusztikus koncertjén kisebb formációjával bensőségesebb hangulatot teremt és a koncerthez korábbi lemezeiből válogat…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016