• Program


  Magyar Kincsek: Liszt/Nádor/Bartók: RAPSZODIKUS DALLAMOK ( Concerto & Kelemen Barnabás & Kocsis K. )

  Magyar Kincsek: Liszt/Nádor/Bartók: RAPSZODIKUS DALLAMOK ( Concerto & Kelemen Barnabás & Kocsis K. )

  A holokauszt áldozatává lett Nádor Mihály késő romantikus Hegedűversenyét, akárcsak a legelső felhangzásakor, úgy ezúttal is Kelemen Barnabás fogja megszólaltatni, hogy különösen a mű zárótételében sokadjára kamatoztassa majd lenyűgöző virtuozitását.
   több

  Aktuális előadások  2021. március 26. 19.30
  Magyar Kincsek – Nádor, Liszt, Bartók


  NÁDOR MIHÁLY: Hegedűverseny
  LISZT: Magyar történelmi arcképek Veress Sándor hangszerelésében – részletek
  - szünet -
  BARTÓK: Rapszódia zongorára és zenekarra, BB 36b
  BARTÓK: II. rapszódia hegedűre és zongorára, BB 96a

  Közreműködik:
  Kelemen Barnabás – hegedű, Kocsis Krisztián – zongora
  Concerto Budapest
  Vezényel: Héja Domonkos

  A magyar zenetörténet két valóságos óriását, Liszt Ferencet és Bartók Bélát is megidéző koncert műsora olyan művel kezdődik majd, amelynek első vázlatai még a múlt századelőn keletkeztek, de befejezett formáját csak 1942-re nyerte el – az ősbemutatójára pedig csupán alig néhány éve, 2014-ben került sor. A holokauszt áldozatává lett Nádor Mihály későromantikus Hegedűversenyét, akárcsak a legelső felhangzásakor, úgy ezúttal is Kelemen Barnabás fogja megszólaltatni, hogy különösen a mű zárótételében sokadjára kamatoztassa majd lenyűgöző virtuozitását. A bő hét évtized után felfedezett érték nyomában egy, legalább a címében föltétlenül ismerős 19. századi zongorasorozat részletei következnek, csakhogy 20. századi zenekari hangszerelésben: a Magyar történelmi arcképek kottáját 1956-ban, Milánóban közreadó Veress Sándor ugyanis utóbb elkészítette Liszt művének nagyzenekari változatát. A hangverseny második felét kitöltő két Bartók-rapszódia mindazonáltal egy zongoristát is főszerephez fog juttatni: a még mindig csupán a húszas évei első felében járó Kocsis Krisztián játékát előbb a Héja Domonkos által vezényelt Concerto Budapest kíséretében, majd Kelemen Barnabás társaságában kamarázva hallhatjuk majd.

  Ajánló


  A hangverseny műsora két fontos törekvést tükröz. Az első a barokk zene újbóli…

  Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016