• Program


  MÁV Festetics/3.

  MÁV Festetics/3.

  Takács-Nagy Gábor volt első Festetics­bérletünk művészeti vezetője, az ő irányításával kezdődött el az a nagyon alapos kamarazenei műhelymunka, amely jelentős hatással volt a zenekar hangzására, színvonalára. Ezeken a hangverse­nyeken gyakran szerepelnek szólistaként a zenekar tagjai is.

  Aktuális előadások  műsor

  Carl Stamitz: D-dúr (Vadászat) szimfónia
  Mozart: D-dúr fuvolaverseny K.314
  Mozart: C-dúr (Linzi) szimfónia K.425

  közreműködnek:
  Párkai Krisztina (fuvola)
  vezényel: Takács-Nagy Gábor

  Takács-Nagy Gábor  volt  első  Festetics­bérletünk  művészeti  vezetője,  az  ő  irányításával kezdődött el az a nagyon alapos kamarazenei műhelymunka, amely jelentős hatással volt a zenekar hangzására, színvonalára. Ezeken a hangverse­nyeken gyakran szerepelnek szólistaként a zenekar tagjai is. Párkai Krisztina hosszú évek óta zenekarunk első fuvolása, sokszor gyönyörködhettünk előadá­sában zenekari  művek gyönyörű fuvola­szólóiban. Mozart D­dúr  fuvolaverse­nye egy eredetileg oboára írt C-­dúr versenymű átirata, a fuvolairodalom egyik gyöngyszeme. A híres Linzi szimfóniát  Mozart  egy  alkalmi  felkérés  nyomán  komponálta, nagyon rövid idő alatt. „Egy isten­áldotta óra gyümölcse” – írta róla egyik méltatója. Hogy Mozart ilyen zenekari műveket komponált, abban nagy szerepe volt Mannheimben szerzett tapasztalatainak. Európa egyik leghíresebb zenekara működött akkor ebben a német városban, saját zeneszerzőik révén a zenekari  játéknak  addig  ismeretlen  mesterfogásait, színeit találták ki, amiből  a  későbbi zeneszerzők, mint Haydn és Mozart is, nagyon sokat tanultak. A  mannheimi zeneszerzők közül az egyik legkiválóbb volt a cseh származású Carl Stamitz, akinek egyik szimfóniája csendül fel a hangverseny elején. Érdekes lesz meghallgatni, milyen is volt az a zene, amelyből Mozart tanult.

  Ajánló


  Dec. 27-én HORVÁTH TAMÁS koncert Debrecenben!!…

  László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból ad nagyszabású koncertet. Ez alkalommal…

  Nino Machaidze érkezik első ízben Operánk színpadára, a farsangi estély fő vendégeként.  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016