• Program


  Aktuális előadások  ŐSBEMUTATÓ

  Nézői vélemények:
  "Nem lehet, hogy együtt érzek vele."
  "Szégyellem, de nem tudok a fantasztikus előadás után felszabadultan tapsolni a színésznek, mert Mengelét látom."

  Vigyázz! Vészesen aktuális! A szomszédodban is élhet egy Mengele.

  A Spirit Színház egyedi szerkezetű ősbemutatója arra mutat rá, hogy napjainkban, a környezetünkben is lehetnek, vannak moráltalan, hatalmas egóval előre száguldó emberek. Vajon mivé lehetnének korlátlan hatalom birtokában?

  Perjés János, a darab egyetlen szereplője így vélekedik:
  "Mi a környezet felelőssége abban, hogy egy középszerű orvos és nárcisztikusan megrögzött, torz személyiség útja egyenesen, korlátok nélkül vezetett, vezethetett a tömegmészárlásig. Mengele megtestesít egy példát, egy beteg típust, aki bárhol megjelenhet ismét. A potenciális Mengelék köztünk járnak."

  Történelmi valóság és zseniális fantázia keveredik a színpadon.

  Hogyan él száműzetésében a náci bűnöző? Mennyire van tisztában tetteivel? Keres-e felmentést? A Dél-Amerikában eltöltött évek mindennapjainak filmszerű eseményei peregnek, bemutatva a valódi környezetet és a szintén menekült "hétköznapi" náci közösségek gondolkodását és életvitelét. A szerző pontosságát mutatja, hogy a CIA aktáiba is betekintést nyert írói munkája során.

  Ez a valóság keveredik egy elképzelt tárgyalás tanúvallomásaival, minek során Mengele egykori segítői (Perl Gizella: Hegyi Barbara hangján) vagy Nyiszli Miklós (Varju Kálmán hangján) vallanak a doktor táborbeli "munkásságáról”.

  Fikció és valóság keveredik a műben és Mengele fantáziájában is, egészen a megdöbbentő végkifejletig, mikor az életét kétféle módon fejezi be: ahogy megtörtént, és ahogy megtörténhetett volna.

  Ő viszont levonja a saját tanulságát: "Halhatatlan vagyok."

  Vajon hányan gondolják így?

  J.Mengele     Perjés János   

  Színpadra alkalmazta: Bányai Gábor
  Dramaturg: Besenyei Zsuzsanna
  Rendező: Bányai Gábor

  Ajánló


  A Madách Színház musicalműhelyének mesekönyv-szépségű zenés nagyprodukciója Szigligeti Ede népszerű vígjátékának szellemes újragondolásában,…

  "Ha szívből szeretek valamit csinálni, akkor az érződik." Dr. Csernus Imre előadása Pécsett:…

  Az elsöprő közönségsikerre való tekintettel a Játékszín legforróbb sikermusicalje ismét Debrecenben!  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016