• Program


  Mesterek és tanítványok - Rendek között, vonók mögött Szász Dávid
  2

  Mesterek és tanítványok - Rendek között, vonók mögött Szász Dávid

  Kolozsvári táncházzenészek közös koncertje

  Mesterek és tanítványok - Rendek között, vonók mögött Szász Dávid

  A népzene nem koncertzene.
  Legalábbis a saját eredeti közegében sosem volt az. Olyannyira a mindennapok része volt, hogy a falusi ember számára igazából nem is nagyon létezett más zene azon kívül, mint amit ma népzenének hívunk. Ez a korszak már lezárult, de mégis sokaknak – még ha nem is pont úgy, mint annak idején – a népzene mindennaposnak számít és ezzel együtt egyre gyakrabban kerül fel a színpadra is egy-egy koncert erejéig. Ezek a produkciók sokszor ezt a letűnt kort próbálják megidézni egy falu, egy tájegység, vagy egy valaha létezett zenekar muzsikáján keresztül.

  Ez a koncert nem erről fog szólni.
  Koncertünk témája a mában és nem a múltban keresendő, a népzenét pedig mint eszközt és nem mint bemutatandó tárgyat használjuk. Milyen ma a népzene? Milyen ma népzenésznek lenni? Milyen, amikor magunknak zenélünk? Milyen amikor másnak? Mi történik két táncrend között? Milyen az élet a vonó mögött? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni, felhasználva azt a hangzásvilágot, amely a Kárpát-medencére oly jellemző volt, és amely mostanra a mi életünk része is lett, habár nem születtünk bele.

  Zenélnek:
  Antal Csanád – hegedű
  Simó István – hegedű
  Szabó Bence – hegedű
  Szász Dávid – hegedű
  Bálint Zsombor – cimbalom, brácsa
  Szakács Kristóf – brácsa, bőgő
  Szopos Kálmán – brácsa
  Dénes Károly – bőgő, cselló
  Fülöp Lóránd – bőgő, harmonika
  Réti Zoltán – bőgő, gardony, zacskó

  Ajánló


  A Szkéné saját fejlesztésű online színházi játékában a nézők közvetlenül alakítják a történetet,…

  David Sanborn, a pop, az R&B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016