• Program


    Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

    Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

    Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. november 2. szerda, 19:00

    Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

    Egy kiállítás mozgó képei - ez is lehetne az alcíme a Pécsi Balett nagyszabású premierjének. Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem. A Vasarely-etűdök utazásra invitál, melynek végpontja a képek első ránézésre nem látható legmélye.

    Vásárhelyi Győzőként született Pécsen 115 évvel ezelőtt, hogy aztán Victor Vasarelyként hódítsa meg a nagyvilágot. Az optikai művészet, más néven op-art legnevesebb képviselőjeként tartjuk számon: a matematika és geometria felől is szemlélhetőművek többsége megtéveszti a szemünket, csodálkozásra késztetve meglepett nézőit. „Megépítettem az alapokat, most vegyétek ti kézbe a műveimet, dolgozzatok rajtuk, menjetek előre.” - mintha a nemrég hatvanéves fennállását ünneplő Pécsi Balett ifjú táncművészeihez szólnának a mester szavai. A társulat történetében különleges pillanat a Vasarely-etűdök bemutatója: Vincze Balázs és neves alkotótársai ezúttal cselekményes balett helyett a művész tíz képe alapján kezdtek gondolkodni és alkotni. A néző különleges kiállításra kap meghívást, ahol nagyszerű, Pécshez is kötődő művészek lesznek a tárlatvezetők. Az elhangzó információkon túl színek, hangulatok, benyomások, meg persze a képekbe kódolt pezsgő dinamika és szüntelen mozgás adja a kulcsot a táncesthez, melyet Cziegler Balázs látványos díszlet- és Nagy Fruzsina invenciózus jelmeztervei, továbbá Riederauer Richárdnak a képek struktúrájából kiinduló színpadi zenéje tesz teljessé.

    Előadják: a Pécsi Balett táncművészei

    Közreműködők:

    Kamarás Iván
    Kiss-B. Attila
    Uhrik Teodóra
    Vári Éva

    ének - Györfi Anna
    harmonika - Kéméndi Tamás

    Alkotók:
    zene: Riederauer Richárd
    díszlet: Cziegler Balázs
    jelmez: Nagy Fruzsina
    fény: Hepkó Miklós, Vincze Balázs
    a koreográfus munkatársa: Ujvári Katalin, Molnár Zsolt
    koreográfus, rendező: Vincze Balázs

    A bemutató a Bartók Tavasz keretében a Pécsi Balettal közös programként, a Müpa szervezésében valósult meg.
    A Pécsi Balett együttműködő partnerei: Pécsi Janus Pannonius Múzeum - Vasarely Múzeum, Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence)
    Giraud-Dréjac: Párizs ege alatt (Sous le ciel de Paris) című sanzonja Reményi Gyenes István dalszövegével az UMPA ügynökség engedélyével hangzik el a produkcióban.

    Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
    Rendező: Müpa

    Ajánlatunk


    Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

    Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

    Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amely felnyitására mindannyian áhítozunk. A kriminek sem utolsó történetben a nyomozás a két nő belső világába vezet.

    Ajánló


    Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

    Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016