• Program


  Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

  Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

  Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem.

  Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

  Egy kiállítás mozgó képei - ez is lehetne az alcíme a Pécsi Balett nagyszabású premierjének. Vincze Balázs koreográfiájában a világhírű, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely művei szó szerint megelevenednek. Az élő zenét és a prózát is kifejezőeszközei közé vonó összművészeti alkotás bevallott célja, hogy a néző ezután olyan szemmel nézzen Vasarely munkáira, amilyennelkorábban még sosem. A Vasarely-etűdök utazásra invitál, melynek végpontja a képek első ránézésre nem látható legmélye.

  Vásárhelyi Győzőként született Pécsen 115 évvel ezelőtt, hogy aztán Victor Vasarelyként hódítsa meg a nagyvilágot. Az optikai művészet, más néven op-art legnevesebb képviselőjeként tartjuk számon: a matematika és geometria felől is szemlélhetőművek többsége megtéveszti a szemünket, csodálkozásra késztetve meglepett nézőit. „Megépítettem az alapokat, most vegyétek ti kézbe a műveimet, dolgozzatok rajtuk, menjetek előre.” - mintha a nemrég hatvanéves fennállását ünneplő Pécsi Balett ifjú táncművészeihez szólnának a mester szavai. A társulat történetében különleges pillanat a Vasarely-etűdök bemutatója: Vincze Balázs és neves alkotótársai ezúttal cselekményes balett helyett a művész tíz képe alapján kezdtek gondolkodni és alkotni. A néző különleges kiállításra kap meghívást, ahol nagyszerű, Pécshez is kötődő művészek lesznek a tárlatvezetők. Az elhangzó információkon túl színek, hangulatok, benyomások, meg persze a képekbe kódolt pezsgő dinamika és szüntelen mozgás adja a kulcsot a táncesthez, melyet Cziegler Balázs látványos díszlet- és Nagy Fruzsina invenciózus jelmeztervei, továbbá Riederauer Richárdnak a képek struktúrájából kiinduló színpadi zenéje tesz teljessé.

  Előadják: a Pécsi Balett táncművészei

  Közreműködők:

  Kamarás Iván
  Kiss-B. Attila
  Uhrik Teodóra
  Vári Éva

  ének - Györfi Anna
  harmonika - Kéméndi Tamás

  Alkotók:
  zene: Riederauer Richárd
  díszlet: Cziegler Balázs
  jelmez: Nagy Fruzsina
  fény: Hepkó Miklós, Vincze Balázs
  a koreográfus munkatársa: Ujvári Katalin, Molnár Zsolt
  koreográfus, rendező: Vincze Balázs

  A bemutató a Bartók Tavasz keretében a Pécsi Balettal közös programként, a Müpa szervezésében valósult meg.
  A Pécsi Balett együttműködő partnerei: Pécsi Janus Pannonius Múzeum - Vasarely Múzeum, Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence)
  Giraud-Dréjac: Párizs ege alatt (Sous le ciel de Paris) című sanzonja Reményi Gyenes István dalszövegével az UMPA ügynökség engedélyével hangzik el a produkcióban.

  Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
  Rendező: Müpa

  Ajánló


  Madách a XIX. század végén befejezte a nagy emberiség költeményét. De a történet…

  Molnár Ferenc nemzetközileg is elismert ifjúsági regénye számos színpadi és filmes adaptációt ihletett,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016