• Program


  Somló Dávid: Áthallás

  Somló Dávid: Áthallás

  Az Áthallás a hallgatás és a térérzékelés horizontját kutatja a Trafó Nagytermében. Az előadás során talált és kreált hangokból, minimalista zenei elemekből építkezve, egy ismeretlenül ismerős, folyton változó környezet épül fel és veszi körül a befogadót.

  Somló Dávid: Áthallás
  /Scroll down for English/

  “Észrevetted már, hogy a hangok azért annyira hatásosak, mert nem lehet elbújni előlük? Akárhova is mész, akármit is csinálsz, a hangok mindig ott lesznek veled. Áthallunk a falakon, halljuk azt is, amit nem látunk.
  Mondjuk engem általában nem zavar, ha hallok másokat, mert én imádok hallgatózni. Hallgatni a szomszéd néni skypolását, a szomszédok családi jeleneteit, vagy amikor nem tudom eldönteni, hogy mit is hallok éppen: valaki halkan mulatóst hallgat, vagy csak a légkondi zúg?
  Kíváncsi vagyok, hogy mások mit hallanak meg belőlem.”

  Az Áthallás a hallgatás és a térérzékelés horizontját kutatja a Trafó Nagytermében. Az előadás során talált és kreált hangokból, minimalista zenei elemekből építkezve, egy ismeretlenül ismerős, folyton változó környezet épül fel és veszi körül a befogadót. A bekötött szemű hallgatók képzeletét és érzékelését filmszerű dramaturgiával vezető hangfolyam mindenkinek más belső narratívát ajánl, míg a jelenlévők figyelmének összeadódása egy intenzív közös teret teremt. Az előadás tér- és hangélményét meghatározza, hogy a nézők nem a nézőtéren, hanem a hangszórókkal körülvett színpadon foglalnak helyet. Az életünk során hallott hangok misztériumát középpontba helyező Áthallás napjaink egyik fő kérdésére rezonál: mi a valóság, kitől jön a hang, és mi igaz abból amit hallok?

  A darab Somló Dávid Listening Club című hangperformansz-sorozata alatt kialakított formanyelvéből építkezik, és a színház, a hangművészet és a térspecifikus installációk műfaji határán mozog.

  "A gyerekkorom jutott eszembe, amikor azzal hipnotizáltuk magunkat, hogy a lámpába néztünk és közben az apró zajokat hallgattuk. Az előadás fel és le utaztatott magával, miközben arra az időre emlékeztetet, amikor minden hang új volt. Olyan mintha kinyílt volna egy új érzékelés."
  /Nézői visszajelzés a Listening Club után/

  "A ‘kvantum-hallgatás’ az egynél több valóság egyidejű hallgatása. A lehető legkisebb érzékelhető változást hallgatni - érzékelés az új határterületén. (…) Amikor valaki egy pontra fókuszál és megváltoztatja azt a pontot csak azáltal, hogy hallgatja."
  /Pauline Oliveros/

  Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hangalapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Vass Imrével közös IITTHHOONN című előadásuk Halász Péter-díjat kapott, Drift című köztéri koreográfiáját pedig Lábán Rudolf-díjra jelölték. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a Prague Quadriennale (CZ), a FIME Sao Paolo (BR), a CROSS Awards (IT), a Festival d'Avignon (FR), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az Placcc Fesztivál (HU) keretében.

  Az előadás előtt, a minél teljesebb hangélmény érdekében, a nézőknek szemmaszkokat osztunk ki, és a viselésükre kérjük őket.

  Hang, rendezés: Somló Dávid
  Alkotótársak: Ivan Mijacevic, Vass Imre
  Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
  Fény: Dézsi Kata
  Production: Trifonov Dóra

  Támogatók: Trafó, Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, X10 Theatre, Cross Attic, Sín Művészeti Központ, Placcc Fesztivál
  Külön köszönet: Amper, Bárány Dániel - Tulipán Máté (Tunelkatz), Yvon, ‘Myoken’ Bec, Petr Dlouhý, Freesound Community, Jónás Vera, Kelemen Márta, David Lynch, Salomé Mooij, Szabó Veronika

  The second night of the Overheard is going to be in English on 14 October!

  “Have you noticed that the reason why the sounds are so very effective is that there is no hiding place from them? Wherever you go, whatever you do the sounds are most likely to stick with you. We hear through the walls, we hear things that we cannot see.
  But generally it doesn’t bother me, if I hear other people, because I love to eavesdrop. To listen to the old lady next door talking on Skype, the neighbor’s family scenes or when I cannot decide if someone is listening to folk music or it is just their air conditioner’s melodic buzz.
  I am wondering what others hear from me.”
  For the fullest sound experience audience members will be asked to wear eye covers, which will be provided before the performance.

  Sound, director: Somló Dávid
  Co-creators: Ivan Mijacevic, Vass Imre
  Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
  Light: Dézsi Kata
  Production: Trifonov Dóra

  Supported by: Trafó, Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, X10 Theatre, Cross Attic, Sín Művészeti Központ, Placcc Fesztivál
  Special thanks: Amper, Bárány Dániel - Tulipán Máté (Tunelkatz), Yvon, ‘Myoken’ Bec, Petr Dlouhý, Freesound Community, Jónás Vera, Kelemen Márta, David Lynch, Salomé Mooij, Szabó Veronika

  Ajánló


  EGYÉNISÉG-ROMANTIKA-TŰZ-ENERGIA. A két világhírű művészt aligha kell bemutatni, rajongóik egyetlen hangról, egyetlen futamról is megismerik játékukat. A Cziffra Emlékév egyik…

  1970. szilveszterén vált országosan ismertté, amikor éjfél előtt pár perccel a Bergendy együttessel előadta a Mindig ugyanúgy című dalt a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016