• Program


  Stephanus bérlet 23/24 2.hangverseny

  Stephanus bérlet 23/24 2.hangverseny

  Joseph Haydn bécsi klasszikus mester Az évszakok c. művével (1801) új fejezet kezdődött a zenetörténetben, mert ez volt az első eset, hogy oratórium-téma lett a falusi nép élete. A műnek azonban nemcsak a témája idézi a falút, hanem zenéje is, amelyben időről-időre népdal- vagy néptánc emlékek hallhatók. …  több

  Nincs aktuális előadás

  Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

  Utolsó előadás dátuma: december 2. szombat, 18:00

  Joseph Haydn: Az évszakok című művével (1801) új fejezet kezdődött az oratóriumok történetében, korábban ugyanis nem volt példa arra, hogy egy oratórium főszereplői paraszt emberek, ezen belül is egy család legyen. Míg a szereplők – Simon gazda, lánya Hanna és udvarlója Lukács – a vidéki élet évszakokra lebontott történéseiről mesélnek, elmélkednek (vetés, aratás, nyári zivatar, szüret, vadászat, fonóház stb.) társaikkal együtt, közben Haydn nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a szöveg történéseit minél hitelesebben visszaadja az osztrák népdal és néptánc elemeivel feldúsított muzsikájában. S a mű végén még egy tanulsággal is szolgál: minden mulandó, az ifjúság tavasza után végül is az öregség ősze, majd a halál tele következik, és emiatt csak egy dolog maradandó az életben, ez pedig az erény.

  Vashegyi György a Haydneum – Magyar Régizenei Központ (2021) rezidens együtteseinek, a Purcell Kórusnak (1990) és az Orfeo Zenekarnak (1991) alapítója és művészeti vezetője.
  2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 2022 óta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Több, mint 70 lemezfelvételt készített, melyek számos nemzetközi díjat nyertek.

  Szutrély Katalin Karvezető és énektanár-képző szakon végzett a Zeneakadémián, majd doktori (DLA) fokozatot szerzett. Énekesként elsősorban a dal- és oratóriumirodalom területén mozog; operaénekesként Purcell, Rameau, Handel, Mozart és Wagner műveiben vett részt.
  Legfontosabb együttműködő partnerei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György vezetésével, de rendszeresen énekel a Capella Savaria, a Concerto Budapest és a Szent István Filharmonikusok produkcióiban is.

  Komáromi Márton 2008-ban szerzett magánének szakos diplomát a Miskolci Főiskolán. Énekmesterei Kaposy Margit, Keönch Boldizsár és Németh Judit. 2006 óta rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként többek között az Orfeo Zenekar, a Magyar Rádió, a Danubia, a Szegedi, a Miskolci és a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjein.
  Koncertrepertoárja számos barokk, bécsi klasszikus, romantikus, huszadik századi és kortárs művet foglal magába. Az MMA ösztöndíjasaként a „Zeneművészet és társművészetek találkozása” című dal-és áriaest sorozat létrehozója.

  Melkovics Zoltán 1981-ben született. A szombathelyi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után a grazi Zeneakadémián folytatta tanulmányait magánének és opera szakon - 2006-ban diplomázott. Több szólószerepet énekelt a grazi Operaházban, majd 2007-től Németországban a brémai Operaház kórusában énekelt, ahol szintén játszhatott kisebb-nagyobb szerepeket is. Emellett Európa több országában énekelt dal és oratórium koncerteken. 2017 őszén költözött vissza Magyarországra, ahol előbb a budapesti Magyar Rádió Énekkarának, majd 2022-től a Magyar Nemzeti Énekkarnak a tagja. A Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórusban 2018 óta énekel.

  MŰSOR:

  Joseph Haydn: Az évszakok (Die Jahreszeiten)
  szoprán-, tenor- és basszusszólóra, énekkarra, zenekarra és continuóra
  4 rész: Tavasz, Nyár, Ősz, Tél

  Személyek:

  Hanna (szoprán) – Szutrély Katalin
  Lukács (tenor) – Komáromi Márton
  Simon (basszus) – Melkovics Zoltán

  Purcell Kórus

  Vezényel: Vashegyi György

  Ajánlatunk


  „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

  ifj. Johann Strauss A DENEVÉR Nagyoperett három felvonásban, magyar nyelven, angol és magyar felirattal

  40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

  Ajánló


  Színpadon az ExperiDance! Egy megindító nyári balatoni történet melyet mindenki megélt, aki volt egyszer fiatal és szerelmes! A felcsendülő 20…

  A Hooligans együttes 2023. december 28-án újra beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, ahol egy látványos rock koncerttel kápráztatnak el…

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016