• Program


  Stephanus bérlet 23/24 4.hangverseny

  Stephanus bérlet 23/24 4.hangverseny

  Sok-sok év után újra szeretett együttese élén áll Jurij Szimonov, az egyik legismertebb orosz karmester. A koncert egyik legjobban várt zeneszáma Prokofjev Alekszandr Nyevszkij c. kantátája lesz, amely eredetileg Eizenstein Jégmezők lovagja c. filmjéhez készült, s amelynek főalakja a XIII. századbeli orosz vezér, a csudtavi csata hőse.  több

  Aktuális előadások  A Parsifal Wagner „magasztos ünnepi színjátéka” 1882-ben került bemutatásra Bayreuthban.

  Saint-Saëns 1873-ban komponált a-moll gordonkaversenye nyolc egybeolvadó rövidebb részből áll.

  Szergej Eizenstein orosz filmrendező 1937-ben forgatta a Jégmezők lovagja című történelmi filmjét. A zene megírására Prokofjevet kérte föl, aki a kisérőzene legjellegzetesebb részeit kibővítve alkotta meg az Alekszandr Nyevszkij-kantátát. A történet címszereplője az a novgorodi herceg, aki 1240-ben a Néva mentén legyőzte a svéd hadsereget (Innen kapta a Nyevszkij=Névai melléknevet), és a történet szerint várhatóan bekövetkező német keresztes lovagokkal szemben is ilyen hősies győzelmet vártak tőle. A kantátát 1939. május 17-én mutatták be Moszkvában, a szerző vezényletével. A bemutatótól számított három hónap múlva kitört a II. világháború és két évvel később a németek megtámadták a Szovjetuniót. A honvédő háborúra készülő orosz nép számára mind a film, mind pedig a kantáta erőt adóan példaértékű volt.

  Borogyin: Igor herceg (1889) című operájából a Polovec táncok az idők során önállósodva a koncerttermek gyakran játszott bravúrdarabja lett.

  Schöck Atala a 2000-es évek közepétől Európa-szerte keresett hangverseny- és operaénekesnő. Repertoárja Monteverditől a kortársakig terjed, kiemelt helyet foglalnak el benne Wagner és francia szerzők művei. 2004 és 2007 között a Bayreuthi Ünnepi Játékok Parsifal-előadásainak a közreműködője. Folyamatos szereplője a Magyar Állami Operaháznak, ahol 2016–17-es évadban a kamaraénekesi címmel ismereték el művészetét.

  Temesvári Bence zenei tanulmányait a Szent István Király Zeneiskolában és Szakgimnáziumban végezte. 2017 óta a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen végzi tanulmányait, Somodari Péter, Várdai István, Reinhard Laczko irányítják zenei fejlődését. 2022 óta a Bécsi Szimfonikusok szólócsellistája. Számos nemzetközi verseny díjazottja. Szólistaként szerepelt a Liszt Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekarral, a MÁV Zenekarral, a Kodály Filharmonikusokkal, a Szent István Filharmonikusokkal. A Miskolci Szimfonikusok, illetve a közeljövőben a Rádiózenekar meghívásának tesz eleget.

  Jurij Szimonov világhírű orosz zeneművész 1985-ig a moszkvai Bolsoj Színház vezető karmestere volt. 1998- ban lett a Moszkvai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, de 1994 és 2002 között a Belga Nemzeti Zenekar zeneigazgatói tisztségét is ellátta. A Szent István Filharmonikusokhoz és Záborszky Kálmán karnagy úrhoz több évtizedes szívélyes barátság fűzi.

  MŰSOR:

  Richard Wagner: Parsifal – előjáték
  Camille Saint-Saëns: a-moll gordonkaverseny, op. 33
  (I. Allegro ma non troppo – Animato – Allegro molto – Tempo I;
  II. Allegretto con moto – Tempo I – Un peu moins vite;
  III. Molto allegro)
  -
  Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78
  1. Oroszország a mongol iga alatt
  2. Dal Alekszandr Nyevszkijről
  3. A keresztesek Pszkovban
  4. Fel, te orosz nép!
  5. Csata a jégen
  6. A csatamezőn
  7. Alekszandr Nyevszkij bevonulása Pszkovba
  Aleszander Porfirjevics Borogyin: Igor herceg – Polovec táncok

  Közreműködik:

  Temesvári Bence (gordonka)
  Schöck Atala (ének)
  Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)
  A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara (karigazgatók: Soltész Éva és Safarek Krisztián)
  Vezényel: Jurij Szimonov

  Ajánló


  Egy páratlan este a Budapest Báral mindig feltölti az ember szívét, különösképpen egy ilyen hosszú év utolsó napjaiban: kitűnő dalok,…

  Álló koncert! Idén adventkor újra a Várkert Bazár színpadán a Budapest Bár. A tavalyi nagy sikerű duplakoncert után idén sem…

  A Lauder iskola Sirim kórusa és az Avira Klezmer Band hanukai örömkoncertje a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016