• Program


  Aktuális előadások
  Tizenkilenc

  Az Udvari Kamaraszínház tabudöntögető, magyar sorskérdésekkel foglalkozó előadásainak sorában a Tizenkilenc következik. Balogh Tibor így fejezte be tavaly Fadett c. nagyszerű írását Tizennyolc c. előadásunkról a magyarteatrum.hu oldalon: „Az évszázaddal ezelőtti ’18 obstrukciója mintha megismétlődni kezdene mostanában. Nehogy a hamiskártyás érdekistenség a 19-es lapot is behúzza!” Ha nem is a hamiskártyás érdekistenség, de az Udvari Kamaraszínház behúzza a tizenkilences lapot új produkciójával.

  Az előadás az I. világháború utáni időszakkal foglalkozik, az olyan valláspótló ideológiák vörös vírusként való elterjedésével, mint a bolsevizmus és a kommunizmus, valamint a hozzájuk kapcsolódó, a vörös vírus terjedését kiötlő, azt elősegítő történelmi figurákkal, mint Lenin és környezete, vagy Kun Béla és itthoni segítői.
  Ezt az évet is, épp, mint az előzőt, csak úgy lehet nézni és megérteni történelmi szempontból, ha visszamegyünk az időben, és megmutatjuk pl. a Lenin hazaszállítását levezénylő németeket, vagy azt a borzalmas 1917-es júliusi éjszakát, amikor az orosz cári családot lemészárolják, hogy véget érjen egy korszak, és elkezdődjön egy másik, a kommunizmus, a gyors „tömegesülés” korszaka, aminek megvalósulása után Lenin repülőgépet ígér a megvezetett tömegeknek. Ezek az emberek szentül meg voltak győződve a saját igazukról. Hittek abban, hogy amit tesznek, az jó. Mindegy, mi az ára, mennyi vér folyik, hány ember élete megy tönkre. Minden mindegy, csak az eszme szárnyaljon éjsötét szárnyakon.

  Szereplők:

  Csomor Csilla
  Papp Ancsa
  Sipos Judit
  Stelly Zsófia
  Csizmadia Gergely
  Dóczy Péter
  Kákonyi Tibor
  Kálló Béla Jászai Mari-díjas
  Krizsik Alfonz
  Molnár Zoltán
  Szabó Sipos Barnabás
  Csikász Ágnes

  Közreműködik: Fricska Táncegyüttes

  Zeneszerző: Zsoldos Béla Liszt-díjas
  Díszlet- és jelmeztervező: Húros Annamária
  Dramaturg: Szigeti Réka
  Írta és rendezte: Andrási Attila Jászai Mari-díjas

  Ajánló


  A korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű, Arany János élettörténetén keresztül…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016