• Program


  ÜNNEPRE VÁRVA A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

  ÜNNEPRE VÁRVA A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

  Egy nappal karácsony előtt mi mással teremthetné meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az ünnepvárás átszellemült hangulatát, mint Bach zenéjével? A Karácsonyi oratórium első három kantátája mellett a nagy barokk szerző egy olyan további, hasonlóan kantátaműfajú alkotását halljuk, amely szintén a karácsony ünnepköréhez kapcsolódik.  több

  Aktuális előadások  A műsort a régizenei repertoár legilletékesebb magyar karmestere, Vashegyi György vezényli, s az énekes szólistagárda is a historikus előadógyakorlat hazai legjobbjaiból áll.

  Bach Karácsonyi oratóriuma hat kantátát tartalmaz, s ezek nemcsak hogy külön-külön is megszólaltathatók, de a maguk idejében nem is hangzottak fel egy estén, egymást követőn, hiszen templomi használatra szánt darabokról van szó, amelyek mindegyike a karácsonyi ünnepkör más és más napján volt aktuális, annak gondolatvilágához és lelki tartalmaihoz illeszkedve. Az oratórium ezúttal megszólaló első része, vagyis az első három kantáta, a Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage (Örvendjetek, vigadjatok, dicsérjétek e napokat), az Und es waren Hirten in derselben Gegend (Valának pedig pásztorok azon a vidéken) és a Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen (Égi Uralkodó, halld meg dadogásunkat) karácsony első három napjához kapcsolódik, míg a második és a harmadik kantáta között hallható Süßer Trost, mein Jesus kömmt (Édes vigasz, Jézusom eljövend) szintén karácsony harmadik napjára íródott.

  A négy szólista, Baráth Emőke, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt a Vashegyi György által vezényelt produkciók rendszeres közreműködője, így teljes hitellel közvetíti azt az előadói felfogást, amelyet a hazai korhű régizenejáték meghatározó személyisége képvisel.

  Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratórium – 1. kantáta (Örvendjetek, vigadjatok, dicsérjétek e napokat), BWV 248/1
  Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratórium – 2. kantáta (Valának pedig pásztorok azon a vidéken), BWV 248/2

  ***
  Johann Sebastian Bach: Édes vigasz, Jézusom eljövend – kantáta, BWV 151
  Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratórium – 3. kantáta (Égi Uralkodó, halld meg dadogásunkat), BWV 248/3

  Baráth Emőke szoprán
  Balogh Eszter alt
  Megyesi Zoltán tenor
  Najbauer Lóránt basszus

  Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar

  Vezényel: Vashegyi György

   

  Ajánló


  Reméljük, az idei nyarat önfeledten élvezhetjük, sok koncerttel, napsütéssel, fesztiválokkal. Nem tudunk sokkal jobb nyáresti programot, mint az immár hagyománnyá…

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016