• Program


    Aktuális előadások



    Az „Útibeszámolók” sorozat rendhagyó októberi programjában Erdély egyik kevésbé ismert, gyönyörű vidékét nem állóképes vetítéssel kísért előadásban mutatjuk be, hanem egy 75 perces filmben, amelynek megtekintése után a nézőknek lehetőségük lesz kérdezni a rendezőtől a forgatás körülményeiről, személyes élményeiről, tapasztalatairól.

    Az Erdélyi-szigethegység számos területe mind tudományos feltártságában, mind a köztudatban némileg „fehér folt”. Románia nyugati határához, így Magyarországhoz is közel helyezkedik el, a Partium és Erdély határán. Sok folyó, köztük a Berettyó, a Körösök, a Meleg-Szamos és az Aranyos forrásvidéke található az itt tömörülő, 145 millió éves hegységtömbben. Európa legváltozatosabb karsztvidékét rejti, amit teljes egészében a víz formál a mai napig. Huszonöt emeletnyi magasságú barlangbejáratok, százméternyi mélységben ásító zsombolyok, föld alatti gleccserek, felfakadó és ismét a föld alá bukó búvópatakok világa ez. Itt zsonganak Európa utolsók között számon tartott őserdei is.

    A filmben megszólal a táj, a valóságban is megszólít minket a mesélő hangján keresztül, és a már-már valószínűtlen, meseszerű vadregényesség bemutatása mellett kendőzetlenül szembesít bennünket azzal, mennyire lelketlenül és milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is, napról napra kevesebbet hagyva belőle.

    A film zenéje nemcsak kísérőzene. Mint a cím is mutatja, fontos, talán a mesélővel egyenrangú szerepe van az üzenet közvetítésében, amit nem lehetséges csak szavakkal és képekkel elmondani. Fekecs Ákos és Szendőfi Balázs handpan-basszusgitár duettjei festik alá a jeleneteket, a sziklák közt csobogó víz lágy állhatatosságával közvetítve az Erdélyi-szigethegység hangulatát.

    a film hossza: 75’

    mesélő: Nagy Katica

    írta, rendezte, fényképezte, vágta: Szendőfi Balázs

    rendezőasszisztens: Tószögi György és Szűcs Gábor

    zeneszerző: Szendőfi Balázs (fretless basszusgitár) és Fekecs Ákos (handpan és nyelves dob)

    hangmérnök: Pálfi Balázs, Sonic Garden Stúdió

    producer: Szendőfi Balázs

    forgalmazza: PannonGreen Természetügyi Alapítvány

    besorolás: art-film

    korhatár: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

    Ajánló


    Lackfi János író, költő, műfordító, hatvannyolc vers és próza kötete jelent meg, fele felnőtteknek, fele gyerekeknek.

    A családoknak szól Paár Julcsi magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkádja. Impulzív, korosztályokon átívelő mesevilágba varázsolják…

    Vujity Tvrtko új estje rengeteg kalanddal, hatalmas optimizmussal és motivációval, valamint a legyőzhetetlenség erejével. Egy világgá ment riporter elképesztő élete…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016