• Program


  Versmondó és verszenei szalon

  Versmondó és verszenei szalon

  Vers- és próbamondó verseny és koncertek a Kaleidoszkóp Versfesztivál keretein belül.

  VERSMONDÓ ÉS VERSZENEI SZALON

  ÁLMODÓK
  „Benned zeng és bong a jel…”
  A zenekar tagjai korábban más-más formációban zenéltek, majd 2017-ben megalapították az ÁLMODÓK együttest. Kárpát – medencei klasszikus és kortárs költők saját megzenésítésű verseit játsszák két hanggal, egy gitárral, fúvós és ritmushangszerekkel.
  Fliszár Mária – ének, ritmushangszerek Németh Viktor – ének, gitár, szájharmonika, furulya, dalszerzés

  KVAB
  Verszenei koncert
  2019-ben alakult crossover indie-pop zenekar, tagjai Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád. A megalakulás óta saját (magyar) dalokat és megzenésített verseket játszanak. 2020 januárjában jelent meg első középlemezük, márciusban megnyerték a Peron Music Tehetségkutató marosvásárhelyi szakaszát, majd szintén 2020-ban Siculus-díjat nyertek a székelyudvarhelyi Siculus fesztiválon. Harmadik helyezettek lettek a budapesti Befutó Tehetségkutatón és az “Ágyban Kávé” daluk lett 2020 legszebb erdélyi magyar dala, a 25 év alatti kategóriában. Első nagylemezük 2021-ben jelent meg „Nyár” címmel.
  Balázs-Bécsi Eszter: ének, szintetizátor, perkúciós hangszerek, Lőrincz Árpád: ének, gitár, basszusgitár, dob.

  SZAKOLCZAY ISTVÁN
  “A szív hangjai”
  A versek megzenésítésével 16 évesen kezdett foglalkozni, ami a mai napig is tart. Ahogy vallja, ő valójában a versek saját zenéit keresi, hogy azzal teljesítse ki, tegye még érzékletesebbé azokat. Húsz éve csatlakozott a békéscsabai Mokos irodalmi körhöz, amely magyar költők munkásságát igyekezett megismertetni a szélesebb közönséggel. Előadásaival a költészet csodáján túl az élet csodáját is igyekszik megmutatni, hogy kortól és rangtól függetlenül megélhetjük az életünket jobban is, és hogy bárki bármikor tehet is azért, hogy ő és mások minél jobban érezhessék magukat.

  RAUSCHER GÉZA
  Vers Nektek!
  Évek óta dolgozik azon, hogy azokat a verseket, amelyek megérintik, zenei köntössel is felruházza, bízva abban, hogy érzéseit, gondolatait még jobban át tudja adni a közönségnek. Ehhez különböző hangszereket hív segítségül, mint például a gitárt és kobozt.

  PETŐ EDINA FADETTE
  Versmegzenésítések
  Gyermekkora óta vonzza a művészet, a zene, a versek, a színház. Saját produkcióiban is mindig igyekezett ötvözni a különböző művészeti ágakat. Az előadó több országos és nemzetközi énekversenyen lett díjazott, versei különböző amatőr antológiákban jelentek meg. Önálló estjei közül a Piaf 100 volt a legsikeresebb. Díva-díjas és a tavaszi Janus Pannonius Díj Alapítvány által meghirdetett pályázat különdíjasa.

  @KOMLOZOZO
  „Halhatatlan” – versek és dalok egy szál gitáron
  A kortárs költők műveinek megzenésítése mellett egy-egy középkori versbe is próbál új életet lehelni gitár segítségével. Dalai hűen ábrázolják, milyennek látja a környezetét, amiben él. Fontos számára, hogy a zene és a színházi világ közösen valami merőben új impulzust hordozzon magában, mely jelenséget a szférák együttállásának hívja. Drámatanárként is arra törekszik, hogy a hozzá járó fiatalok önálló véleménnyel rendelkezzenek, képesek legyenek kreatívan szemlélni, kritikusan látni a világot!

  KACZANDER NÓRA
  Zenélő költészet
  Stílusára jellemző a spanyol-latin gitározás, valamint a pop és jazz dalok akusztikus feldolgozása. Két saját művel megnyerte a 2019-es HangHordozók (kortárs költemények megzenésítése) versenyt.

  RÓZSABORS MŰHELY
  Élettöredékek
  A Rózsabors Műhelyt 2016 januárjában hívták életre a zenekar tagjai. Magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs és klasszikus költők verseiből merítik. Minden általuk megzenésített vers önálló zenei világot alkot. 2017-ben jelent meg az első CD lemezük a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, Tóthárpád Ferenc kőszegi költő Dőzsöl az égen a hold verseskötetének részeként. 2020-ban egyedüli résztvevőként a Nyugat-Dunántúlról, elnyerték a Versünnep Fesztivál Közönségdíját. A Kaleidoszkóp VersFesztiválra duó formációban érkeznek.
  Nagy Krisztina (ének) Dala József (gitár, ének)

  RESTI KORNÉL ‘eredetiségmegnevezéssel ellátott’ zenekar
  Resti Kornél kortytárs kornyikái

  Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség, az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Leginkább a századelő, illetve a Nyugat nemzedékeinek közkedvelt budapesti vendéglátóipari egységeiben és vidéki söntéseiben érezte jól magát, ahol megannyi – magát költőnek valló – naplopó rokonlélekkel könyökölhetett össze, majd koccinthatott a töredékesnek tetsző idő egészségére. Köztük: Kosztolányival, Karinthyval, Krúdyval, Ady Bandival, Tamkó Sirató Károllyal, Berda Jóskával, Tersánszky Józsi Jenővel, József Attilával, Weöres Sándorral és a többiekkel. Amíg az imént említett KORTYtársak, valamint a sorból kimaradt szellemi szesztestvérek zenés verseit énekli (reményei szerint) mindig történhetik valami…

  …hogy mindig történjen is, arról nem más, mint a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar gondoskodik. A garabonciás irodalmi időutazó nevét viselő együttes immáron hetedik éve foglalkozik versek megzenésítésével. Stílusbéli merítésük a népzene feneketlen kútjától az úgynevezett storyteller dalszerzői hagyományon, a beat hőskorszakán, a sanzonok, kuplék miliőjén át egészen az avantgárd kísérletekig csordogál. Tematikus, Resti Mesék – vetítéssel, színpadi elemekkel és fél-fiktív történetekkel tarkított – revüszerű estsorozatukkal kecskeméti klubjukon kívül számos fővárosi, vidéki és határon túli helyszínen megfordultak Budapesttől Zentáig. Nomen ®est omen: játszottak már vasúti restiben is!

  Akik pedig Resti köpenyéből kibújnak:
  Apró Anna: koboz, ének, szájzongora, tambura
  Lázár Miklós: cselló, vokál, torokének, herfli
  Papp Máté: gitár, ének, sámándob, tangóharmonika
  Szabó Bence: szólógitár, mandolin, fuvola, cajon, vokál

  A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  Ajánló


  Az elegáns londoni emeleti lakás Philipé és Joanáé. Hetek óta tart a renoválás, nagy a felfordulás. Philip és Henry sikeres…

  Philip Glass balett-operája Jean Cocteau története alapján francia nyelven, magyar és angol felirattal

  A hétfői „Cathedral Organ Concerts” az egyetlen hangversenysorozat a Szent István Bazilikában, amelyen a Bazilika világhírű műemlék Angster-orgonáját hallhatják a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016