• Program


  Zsámbéki Nyári Színház - A két pápa

  Zsámbéki Nyári Színház - A két pápa

  Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

  Zsámbéki Nyári Színház - Anthony McCarten: A két pápa
  Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk!
  Az előadás hossza: 100 perc szünet nélkül

  A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

  Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

  Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

  Szereplők:
  Bergoglio bíboros.......... Lukács Sándor
  XVI. Benedek pápa....... Jordán Tamás
  Brigitta nővér................. Molnár Piroska
  Sophia nővér................. Trokán Anna

  Díszlettervező: Enyvvári Péter
  Jelmeztervező: Vecsei Kinga Réta
  Dramaturg: Vecsei H. Miklós
  Fordító: Makai Luca
  Vetítés: Andristyák Marcell - Kiégő Izzók , Vecsei H. Miklós
  Zene: Mester Dávid
  Rendezőasszisztens: Horváth Viktória
  Rendező: Vecsei H. Miklós

  Az előadás a szerző engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

  fotó: Molnár Miklós

  Ajánló


  A sorozat otthonos, mesélős, a zene világába beavató délutánokat ígér. Idén is szeretettel…

  Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani…

  Nyúl Péter Ajánlott életkor: 3+ Az előadás időtartama: 80 perc (1 szünettel)  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016