• Program


  Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

  Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

  A boldogságtól az eufóriáig, az élvezettől az eksztázisig igen széles a skála, de középen ott mosolyog szelíden és biztatón a vitán felül legnépszerűbb és talán egyben a legáhítottabb alapérzelem, az öröm. Ahány arca van az örömnek, az ezzel az érzéssel eltelt emberek is éppen annyiféle típusba tartoznak, vagyis nem feltétlenül ugyanaz a muzsika szerez örömet mindenkinek.  több

  Alapérzelmek a zenében – Öröm / MATINÉKONCERTEK

  Műsor:
      Csajkovszkij: Gyermekalbum, op. 39 - No. 8 Keringő, 10. Mazurka, 14. Polka
      Csajkovszkij: A diótörő-szvit, op. 71a - Induló, Trepak (Orosz tánc), Virágok keringője
      Beethoven: A mormotás fiú dala, op. 52, No. 7
      Mozart: Figaro házassága, K. 492 - Nyitány
      Mozart: A varázsfuvola, K. 620 - „Ein Mädchen oder Weibchen” / „Egy tűzről pattant lányka” (Papageno áriája, II. felvonás)
      J. Strauss: Tere-fere polka, op. 214
      Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67 - IV. tétel


  Vezényel: Cser Ádám

  Közreműködők:
  ének, műsorvezető: Szélpál Szilveszter
  MÁV Szimfonikus Zenekar


  A boldogságtól az eufóriáig, az élvezettől az eksztázisig igen széles a skála, de középen ott mosolyog szelíden és biztatón a vitán felül legnépszerűbb és talán egyben a legáhítottabb alapérzelem, az öröm. Ahány arca van az örömnek, az ezzel az érzéssel eltelt emberek is éppen annyiféle típusba tartoznak, vagyis nem feltétlenül ugyanaz a muzsika szerez örömet mindenkinek. Mi viszont biztosra megyünk: sokszínű zenei válogatásunkban mindenki megtalálhatja majd a kedvére való dallamokat.

  Örülni tudni és merni kell: a hétköznapok monoton ismétlődése közepette talán a legnehezebb feladat éppen ennek a mindenestül pozitív érzelemnek a felfedezése. Érdemes egy pillanatra eltűnődni azon, hogy mi szerzett nekünk örömet mostanában, hogy mikor mosolyodtunk el utoljára csak úgy, spontán módon. Hogy mikor éreztük azt, hogy olyan energiák feszítenek belül, melyek segítségével az egész világot képesek lennénk felforgatni. A szervezet szinte megjegyzi azokat az értékes pillanatokat, amikor örömet érzett, és „gazdáját” arra biztatja, hogy újra és újra átélje ezt a kellemes, pozitív, bizsergető érzést. Sokunk egyik legfontosabb örömforrása a kultúra maga: egy jó könyv, egy remek kiállítás vagy színházi este jelentőségét kár lenne alábecsülni, ha örömérzetről esik szó. És persze a sorba kívánkozik e koncert is, amelyen csupa közkedvelt szerző jól vagy kevésbé ismert dallama kapcsán Szélpál Szilveszter operaénekes mondatai helyezik kontextusba az öröm halhatatlan hangjait.

  Korosztály: 10-14 év

  Ajánló


  Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Klasszikus és kortárs magyar…

  Rockopera magyar nyelven, magyar és angol felirattal A szimfonikus operaváltozat ősbemutatója

  Az alapmű Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye. A Banánoxid nevű találmány vegyi…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016