• Program


  Bánk Bán

  Bánk Bán

  Emblematikus nemzeti operánk a Bánk bán, Vidnyánszky Attila rendezésében, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara. a Honvéd Férfikar, a Budapest Stúdiókórus, valamint a Csokonai Színház Tánckara közreműködésével kerül bemutatásra, az előadás karmestere Kesselyák Gergely.

  Erkel Ferenc: Bánk bán
  opera
  (esőnap: augusztus 20., csütörtök)
  Időtartam: 2 óra 40 perc, egy szünettel

  A Margitszigeti Színház és a Coopera közös produkciója
  A Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. kapcsolódik az augusztus 20-i ünnepi rendezvénysorozathoz.

  Az opera színrevitelével államalapításunk ünnepének méltó megemlékezésére készülünk az ünnepnapot megelőző estén, augusztus 19-én, a margitszigeti nagyszínpadon.

  Emblematikus nemzeti operánk a Bánk bán, Vidnyánszky Attila rendezésében, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara. a Honvéd Férfikar, a Budapest Stúdiókórus, valamint a Csokonai Színház Tánckara közreműködésével kerül bemutatásra, az előadás karmestere Kesselyák Gergely.

  A Margitszigeti Színház és a Coopera közös bemutatójában a címszerepet Molnár Levente énekli, főszerepekben Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos, Boncsér Gergely lépnek színpadra.

  A tervezett nagyszabású, augusztusi ünnepi rendezvénysorozat a legnagyobb magyar közösségi esemény, mely számos kulturális közösségi programot kínál a város legnagyobb szabadtéri színpadán, valamint a környezetében kialakított programhelyszíneken. Az esemény lehetőséget ad minden magyarnak a közös, méltóságteljes ünnepi élmény megélésére.

  „A zenedramaturgia Erkel korában még nem volt kiforrott tudomány, sem elvárás, kizárólag az olyan zenei zsenik, mint Mozart alkalmazták ezt, ösztönösen. A Bánk bán eredeti verzióját annak fényében, hogy szcenikai-dramaturgia szempontból a nézőre is erőteljesebb hatást tegyen, Nádasdy Kálmán és Oláh Miklós dolgozta át az 1930-as években. Az így született mű zenei jelenetei jobban kötődnek egymáshoz, nincsenek zenei szünetek, dinamikusabb előadás jött létre. Mindezt úgy, hogy a darab semmit nem nélkülöz Erkel zenei szépségéből. Ezt a verziót láthatja most a közönség, az eredetileg Palló Imrének írt, bariton változatban.” (Kesselyák Gergely)

  Kiegészítőprogramként, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve egy utazókiállítással egészül ki az előadás, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be, ezzel téve igazán összművészetivé a kezdeményezést.

  II. Endre, Magyarország királya: Bakonyi Marcell
  Gertud: Mester Viktória
  Ottó: Boncsér Gergely
  Bánk bán: Molnár Levente
  Melinda: Fischl Mónika
  Petur bán: Kálmándy Mihály
  Tiborc: Kováts Kolos
  Biberach: Kendi Lajos
  Királyi tiszt: Kovács Gábor
  Zászlós: Antóni Norbert

  Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen, Csokonai Színház Énekkara, Honvéd Férfikar, Budapest Stúdiókórus, Csokonai Színház Tánckara

  Alkotók:
  Zeneszerző: Erkel Ferenc
  Zenei átirat: Medveczky Szabolcs
  Szövegíró: Egressy Béni, Nádasdy Kálmán
  Díszlettervező: Cziegler Balázs
  Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
  Műszaki vezető: Somfai Péter
  Fénytervező: Dreiszker József

  Rendezőasszisztens: Magyar Orsolya, Tóth Erika
  Rendező: Vidnyánszky Attila
  Karmester: Kesselyák Gergely
  Producer: Dr. Vadász Dániel

  Ajánló


  A Jazz+Az a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb formációja. Összesen…

  A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…

  Egy 90 perces zenés estet tölthet el decemberben Vikidál Gyulával Szegeden december 13-án…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016