• Program


  Diótörő • Szegedi Kortárs Balett
  2

  Diótörő • Szegedi Kortárs Balett

  A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

   

  Karácsony este együtt díszíti a család a szalonbanfelállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát. Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát - Mária hercegnőt. A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben.

   

   

  Zene: P. I. Csajkovszkij
  Fény: Stadler Ferenc
  Bábok: Tóth Andrea, Kiss Attila Etele
  Fejdísz: Zazzy Design
  Díszlet, jelmez: Horányi Júlia
  Koreográfus: Juronics Tamás

  Ajánló


  Nagy magyar versek, vadakról és szelídekről, dzsungelekről és sivatagokról. Fülledt éjszakákról, ragyogó nappalokról.…

  Brunhilde Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a…

  A 2011-ben készült Életrevalók megtörtént eseményt dolgoz föl: a megható történet és az…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016