• Program


  Erkel Ferenc: BÁNK BÁN opera

  Erkel Ferenc: BÁNK BÁN opera

  A Shakespeare-i királydrámák mélységeit hordozó történetet, amely a zene erejével még költőibb magaslatokba emelkedik, Magyarország kiemelkedő, nemzetközi szinten is ismert operaénekesei keltik életre. Az opera 2021. augusztus 20-án visszatér a Margitszigetre, hogy méltó ünnepe legyen államalapításunknak.

  Erkel Ferenc: BÁNK BÁN opera
  A Margitszigeti Színház és a Coopera közös produkciója
  Időtartam: 3 óra, kettő szünettel

  A Katona József drámája alapján született Erkel-opera, univerzális mondanivalójával bármikor és bármely operaszínpadon megállja a helyét. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében két egymástól távol álló világ jelenik meg, amelyeknek a maguk zárt valóságában külön-külön megvan a saját igazságuk és szépségük, de a két világ között nincs harmonikus átjárás, sőt inkább keltenek feszültséget és disszonanciát. Örök és egyetemes emberi érzések működtetik a történetet, mint például az irigység, a gyűlölet és a féltékenység. Olyan erők, amik abszolút érthetők lesznek száz év múlva is minden egyetemes emberi érzést követő számára, nem csak a magyar történelmet megélőknek és ismerőknek. A Shakespeare-i királydrámák mélységeit hordozó történetet, amely a zene erejével még költőibb magaslatokba emelkedik, Magyarország kiemelkedő, nemzetközi szinten is ismert operaénekesei keltik életre. Az opera 2021. augusztus 20-án visszatér a Margitszigetre, hogy méltó ünnepe legyen államalapításunknak.

  „A Bánk bán eredeti verzióját annak fényében, hogy szcenikai-dramaturgia szempontból a nézőre is erőteljesebb hatást tegyen, a Nádasdy-Oláh-Rékai trió dolgozta át az 1930-as években. A fő céljuk az volt, hogy az Erkel Ferenc és Egressy Béni által létrehozott operát közelítsék a Katona-drámához. Ezért Egressy szövegét sok helyen kicserélték Katonától származó idézetekre, alakítottak a prozódián, illetve, ahol ez nem volt lehetséges, ott ők maguk alkottak szövegeket Katona stílusában. Ezzel a mai elvárásoknak, illetve a Bartók és Kodály által támasztott követelményeknek is jobban megfelel. Továbbá, zenedramaturgiai szempontból is újraszerkesztették a darabot. Az így született mű zenei jelenetei jobban kötődnek egymáshoz, dinamikusabb előadás jött létre. Mindez úgy, hogy a darab semmit nem nélkülöz Erkel zenei szépségéből.” (Kesselyák Gergely, Liszt-díjas karnagy, Érdemes Művész)

  Szereposztás:
  II. Endre.......... BAKONYI MARCELL
  Gertrud........... MESTER VIKTÓRIA
  Ottó................ BONCSÉR GERGELY
  Bánk bán........ MOLNÁR LEVENTE
  Melinda........... FISCHL MÓNIKA
  Petur bán........ KÁLMÁNDY MIHÁLY
  Tiborc.............. KOVÁTS KOLOS
  Biberach.......... KENDI LAJOS
  Királyi tiszt....... KOVÁCS GÁBOR
  Zászlós............ ANTÓNI NORBERT

  Alkotók:

  Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
  Jelmeztervező: BERZSENYI KRISZTINA
  Zenei átirat: MEDVECZKY SZABOLCS

  Művészeti vezető: MOLNÁR LEVENTE
  Zenei vezető: KESSELYÁK GERGELY
  Műszaki vezető: SOMFAI PÉTER
  Koreográfus-asszisztens: ASZTALOS DÓRA
  Játékmester: TÓTH ERIKA, MAGYAR ORSOLYA
  Koreográfus: VIDA GÁBOR
  Vezényel: KESSELYÁK GERGELY
  Rendező: VIDNYÁNSZKY ATTILA

  Zeneszerző: Erkel Ferenc
  Szövegíró: Egressy Béni, Nádasdy Kálmán
  Fénytervező: Dreiszker József
  Rendezőasszisztens: Magyar Orsolya, Tóth Erika
  Producer: Dr. Vadász Dániel

  A produkció szervezője és producere: Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

  2021. augusztus 20. péntek 20:00 (esőnap: augusztus 21.)

  Ajánló


  Kálmán Imre fülbemászó melódiái nem csak a színházban, hanem a mindennapi életben is…

  Idén új helyszínre költözik Tokaj legnagyobb őszi eseménye a Tokaj Fesztiválkatlanba. Az esemény…

  Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016