• Program


  Hamlear, a dán királyfiból lett brit király
  6

  Hamlear, a dán királyfiból lett brit király

  A színdarab meglátásunk szerint egy harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédiának szolgálhat alapjául. Az erős, jól játszható helyzetek, az eleven ritmus, a sokféle, hatásosan végigvitt karakter, a nyelvi humor, és Bánk bán figurájában a hazakacsintás egyaránt hozzájárulhat az előadás szakmai és közönségsikeréhez.

  Aktuális előadások  Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: HAMLEAR, A DÁN KIRÁLYFIBÓL LETT BRIT KIRÁLY
  Időtartam: 130 perc egy szünettel
  14 éves kortól

  A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Mindezzel együtt az irodalmi persziflázs csak kerete a műnek – a középpontban nagy emberi kérdések: a szülő-gyermek kapcsolat, a viszonzatlan érzelmek, a megfelelési vágy, az öregedéssel való szembenézés shakespeare-i pillanatainak tragikomikus újrafeldolgozása áll.

  A színdarab szerkezete és nyelve is a shakespeare-i hagyományokat követi. Az első két felvonás a Hamlet zanzásított változata, ezt két rövid jelenet mint harmadik felvonás vezeti át az utolsó két felvonásba: egy, az eredeti történet fő- és mellékszálait egyaránt beépítő Lear-adaptációba. A szöveg, akárcsak az eredeti műveké, általában rímtelen jambus, ún. blank verse, melyet időnként prózában írt jelenetek, máskor énekbetétek tesznek változatosabbá. A nyelv tudatosan játszik a klasszikus mintával – sok ismert Arany- és Vörösmarty-fordításrészletet használ fel, a megfelelő módon hozzáigazítva a komikus helyzetekhez, ugyanakkor bővelkedik a mai fordulatokban, anakronizmusokban is.

  ALKOTÓK:
  Rendező: Őze Áron
  Rendezőasszisztens: Palkó Panka
  Díszlet és Jelmezterv: Matyi Ágota

  SZEREPLŐK:
  Hamlear................................. Nagy Ervin
  Bánk bán............................... Sipos Imre
  Id. Hamlear............................ Koltai Róbert
  Claudius/Kenetlen................. Vasvári Csaba
  Polonius/Cationtugud............ Papp János
  Laertes Jegercsik.................. Csaba
  Edgar/Edmund...................... Ágoston Péter
  Gertrúd/Goneril..................... Kovács Vanda
  Ophelia/Regan...................... Marjai Virág
  Cordelia................................. Alberti Zsófi

  Ajánló


  Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély…

  CSAJKOVSZKIJ: DIÓTÖRŐ zenés karácsonyi varázslat két részben, 5 éves kortól

  Miért álmodunk? Mire valók az álmok? Miért vannak a rossz álmok? Ebben a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016