• Program


  Notre Dame

  Notre Dame

  A sokáig feledésbe merült mű igazi csemege a romantikus operák szerelmesei számára, különleges szimfonikus indíttatású darab, amely erős motívumkezeléssel dolgozza fel Victor Hugo nagysikerű regényét a szép cigánylány mindenki számára végzetes vonzerejéről.

  Notre Dame
  Koncertszerű opera-előadás két felvonásban, német nyelven, magyar és angol felirattal

  A pozsonyi születésű, magyar anyanyelvű Franz Schmidt zongoristaként kezdett, majd jó tíz éven át csellistaként működött Mahler zenekarában Bécsben. Zeneszerzői tehetsége annyira egyértelmű volt a maestro számára, hogy megjósolta: egyszer még eljön Schmidt ideje. Ennek ellenére, bár nagyon sikeres volt az 1903-ban bemutatott Közjáték egy befejezetlen romantikus operából című két részlet, amelyből végül megszületett a Notre Dame, Mahler mégsem vállalta a kész opera bemutatását, így az 1906-ban elkészült mű csak 1914. áprilisában került színpadra.
  A bemutató után a magyar sajtóban is híre ment az operának: „Nemcsak mesteri hangszerelése és melódiái invenciója révén sorozható a modern dalműalkotások legértékesebbjei közé, hanem minket speciálisan azért is érdekel, mert Schmidt hellyel-közzel magyar motívumokat visz bele muzsikájába. Sőt megállapították már azt is, hogy az első felvonás zenekari Intermezzo-ja, egy meleg, szélesen elömlő magyar témának lendületes és ragyogó feldolgozása, a dalmű leghatásosabb részlete.”

  Karmester: Dénes István

  A Notre Dame főesperese....... Kelemen Zoltán
  Quasimodo.............................. Cser Krisztián
  Phoebus.................................. Kovácsházi István
  Gringoire.................................. Balczó Péter
  Tiszt......................................... Rezsnyák Róbert
  Esmeralda............................... Rálik Szilvia
  A vén Falourdel....................... Farkasréti Mária
  Egy cigány............................... Bakó Antal
  Egy hang a tömegből.............. Haraszti Zsombor

  Közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara
   
  Szövegíró Victor Hugo A párizsi Notre Dame című regénye nyomán Leopold Wilk, Franz Schmidt
  Magyar nyelvű feliratok: Orbán Eszter
  Karigazgató: Csiki Gábor

  Ajánló


  A szitárművész második alkalommal tér vissza a Müpába, ezúttal egészen egyedi, filmvetítéses koncerttel:…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016