• Program


  Aktuális előadások


  SZÉKELY CSABA: öröm és boldogság
  dráma
  bemutató 2021. SZEPTEMBER 18.

  Az alábbi sorok Székely Csaba drámájának bevezetőjéből, miszerint prológusából származnak – és nagyjából ki is derül belőlük, hogy hol játszódik, és hogy miről szól a dráma. Persze nem csak arról, amit alábbi sorok leírnak, hanem valami sokkal viszolyogtatóbbról és sokkal borzalmasabbról szól a maga vérlázító akasztófa-poénokkal teleszórt, szikár nyelvén: a szerelemgyilkos sunyiságról, a nyüszítő félelemből fakadó ércestorkú csatakiáltásokról és egyéb hazugságokról… Egyszóval mirólunk, emberekről – lelki testhőmérséklettől függetlenül.

  „Itt vagyunk Földünk egyik legérdekesebb pontján, amely számos irodalmi- és filmes alkotás ihletője. Több neve is van ennek a vidéknek: Tündérvölgy, Erdély, románul Transilvania, németül Siebenbürgen, melegül Ergay. Mai epizódunkban azt vizsgáljuk, hogyan élnek itt az úgynevezett melegek, más néven homoszexuálisok. Vagy ahogy a népnyelv barátságosan nevezi őket: fartúró buzeráns köcsögök.

  Zene
  De előbb lássuk, kik is ők.
  A zene elhallgat.

  A meleg az ember legközelebbi élő rokona. Genetikai állománya csaknem megegyezik a mienkkel, ebből kifolyólag külsőre teljesen hasonlítunk. Szerveink gyakorlatilag ugyanott helyezkednek el, egyezik a csontjaink száma és elrendezése, továbbá agytérfogatunk és vércsoportunk is. Mivel mindkettőnk természetes élettere az emberi társadalom, gyakran igen nehéz megkülönböztetni a homo sapienst a homo-szexuálistól. A meleg is főz, takarít, adót fizet, kisállatot tart, vezetés közben káromkodik – akárcsak mi. Alvás közben gyors szemmozgást figyeltek meg nála, ami annak jele, hogy a meleg álmodik is. Akárcsak mi, emberek. Ugyancsak megfigyelték, hogy ha öt emelet magasságából a fejére ejtenek egy zongorát, a meleg ritkán kel fel. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha életfunkciói leállnak – az emberhez hasonlóan – a meleg meghal. Mint ez a példány, itt. (kezét a hullára teszi)

  Szereplők:
  Zita........... SPOLARICS ANDREA
  Ádám........ CHOVÁN GÁBOR
  Béla.......... ILYÉS RÓBERT
  Dénes....... FRÖHLICH KRISTÓF
  Elek.......... MERTZ TIBOR
  Judit.......... PETŐ KATA m.v.
  Tekla......... HARTAI PETRA

  Zenészek: VEÉR CSONGOR / PÁLOS PÉTER / FARKAS IZSÁK

  díszlettervező ALFÖLDI RÓBERT, BACHRATY GÁBOR
  jelmeztervező PETŐ KATA
  világítás KEHI RICHÁRD
  a rendező munkatársa SZEKERES VANDA
  súgó SZEKERES VANDA
  rendező ALFÖLDI RÓBERT

  Ajánló


  Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő…

  Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is.…

  CSAJKOVSZKIJ: DIÓTÖRŐ zenés karácsonyi varázslat két részben, 5 éves kortól  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016