• Program


  Semmelweis

  Semmelweis

  A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty a tettvágytól buzgó, önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget.

  A Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház produkciója

  SEMMELWEIS
  oratorikus kórkép

  „A gyilkolásnak meg kell szűnnie, és hogy megszűnjék, őrszemen fogok állani, és aki veszélyes tanokat merészel hirdetni a gyermekágyi lázról, erélyes ellenfélre fog bennem találni.” S. I.

  Doktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen embernek tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Bűne az volt, hogy új tanokat mert hirdetni, konokul kitartott meggyőződése mellett, és mindent kockára téve harcolt az igazáért és ezzel mások életéért.

  Semmelweis felfedezte, miként lehetne kiküszöbölni a gyermekágyi lázat. A megoldás roppant egyszerű volt, ám süket fülekre talált. Anyák és csecsemők tömegével haltak meg a szülés után, de az orvosi elit tagjai nem akartak szembenézni a saját felelősségükkel: gondatlanságukkal ők maguk terjesztik a fertőzést. A nagy forradalmak és felfedezések korszakában Semmelweis saját forradalma elbukott, és mintegy száz évnek kellett eltelnie, mire elnyerhette az “anyák megmentője” címet.

  A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty a tettvágytól buzgó, önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget.

  A zeneműben kiemelt szerepet tölt be a női kar és annak minden, éteri szépségű megnyilvánulása. A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárstáncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket, akik lidércekként kísértik Semmelweist. A produkciót különleges vizuális világgal, számos vendégművész bevonásával a fiatal rendező, Boross Martin állította színpadra.

  Zeneszerző: Raymond J. Lustig Dalszövegíró: Matthew Doherty
  Külön köszönet: Edward Andrews
  Fordította: Szabó T. Anna Dramaturg:Mátrai Diána Eszter

  Nyáry Krisztián Igazi hősök – 33 magyar című könyve Semmelweis Ignácról szóló fejezetének felhasználásával

  Vezényel: Dinyés Dániel, Hermann Szabolcs
  Semmelweis Ignác Szabó P. Szilveszter
  Mária Nádasi Veronika
  Susan Lévai Enikő
  Párka Frankó Tünde

  Szellemek:
  Biczók Anna, Julia Jakubowska, Raubinek Lili,
  Németh Zsuzsa, Dávid Anna, Radics Bernadett, Barabás Anita

  Közreműködik: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Operettszínház Kamarazenekara

  Zenei vezető: Dinyés Dániel
  Zenei munkatársak:Mazalin Wanda, Hermann Szabolcs
  Videokoncepció, - tervezés: Juhász András
  Videokivitelezés: Maruscsák Dávid
  A rendező munkatársa: Julia Jakubowska Játékmester: Tucker András
  Asszisztens: Tési Dóra Koreográfus-asszisztens: Czár Mónika
  Látványtervező: Horváth Jenny
  Koreográfus:Biczók Anna
  Rendező:Boross Martin

  A Semmelweis Emlékév támogatásával.

  Ajánló


  Szuperkoncert a „diszkókirálynővel” 2019. október 18-án a SYMA Csarnokban!

  A Madách Színház újabb világsikert hozott el Budapestre: a Madách Színházban non-replica változatban…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016