• Program


  Szabó Magda: Az ajtó

  Szabó Magda: Az ajtó

  Az ajtó főhősét, Szeredás Emerencet, Júlia utcai otthona egykori bejárónőjéről, Szőke Juliannáról mintázta az író. Egy egyszerű, méltóságát őrző, élete borzalmait magába záró öregasszony és a sikeres művész, Szabados Magda szeretet-küzdelme mitikus mélységet nyer az önostorozó őszinteséggel feltárt történetben.

  Szabó Magda: Az ajtó
  dráma
  A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutató előadása

  Szabó Magda a világon a legismertebb modern magyar író, könyveit 43 nyelvre fordították le. Az életművét gondozó Európa Kiadó szerint „magyarabb és magyarságában európaibb szerzőt elképzelni sem lehetne.” Szabó Magda költőnek indult, regényeket a kényszerű hallgatás éveiben kezdett írni. Amikor első regényeivel közönség elé léphetett (Freskó, Az őz) már érett prózaíró, „nemcsak gazdag anyagú, igazmondó, aktuális, olvasmányos, hanem mindjárt bravúros” – írja róla Nemes Nagy Ágnes.

  Az ajtó című regényét 1987-ben írta. A regényt megjelenése óta közel 40 nyelvre fordították le, alkotóját 2003-ban a francia Femina-díjjal tüntették ki, Szabó István 2012-ben filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével. A regényből készített adaptációkat sikerrel játsszák a színházak is.

  Az ajtó főhősét, Szeredás Emerencet, Júlia utcai otthona egykori bejárónőjéről, Szőke Juliannáról mintázta az író. Egy egyszerű, méltóságát őrző, élete borzalmait magába záró öregasszony és a sikeres művész, Szabados Magda szeretet-küzdelme mitikus mélységet nyer az önostorozó őszinteséggel feltárt történetben. „Én öltem meg Emerencet. Ezen az se módosít, hogy nem elpusztítani akartam, hanem megmenteni” – mondja regénybeli írónő, Szabados Magda. A hétköznapi látás számára meg nem mutatkozó lelki dimenziókat tár fel ez a nyomozás, amit a saját maga ellen indít az írónő és emeli Emerencet az emberi méltóság balladai hősnőjévé.


  Szereplők:
  Emerenc......................... Udvaros Dorottya
  Molnár Anna................... Söptei Andrea
  Professzor...................... Rubold Ödön
  Alezredes....................... Tóth László
  Polett.............................. Gidró Katalin m.v.
  Sutu................................ Szűcs Nelli
  A lány Emerenc.............. Martos Hanga e.h.
  Unokaöccs...................... Herczegh Péter
  Főorvos.......................... Bakos-Kiss Gábor
  Brodarics úr.................... Varga József

  Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
  Díszlettervező: Kiss Beatrix
  Dramaturg: Kozma András
  Zene: Verebes Ernő
  Ügyelő: Lovass Ági
  Súgó: Kónya Gabriella
  Rendezőasszisztens: Trimmel Ákos

  Rendező: Szabó K. István

  Ajánló


  Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő Mesebalett két…

  Az Anyám az őrületbe kerget, Tallós Rita és Barbinek Paula kétszemélyes előadói estje…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016